De 1633 Vizualizari

Bunicii au nevoie de un companion care să-i facă să uite de bătrânețe

Implicarea în viața noastră a unui animal de companie reprezintă un demers pozitiv, dacă privim lucrurile prin prisma beneficiilor pe care acesta le aduce. Dacă pentru un copil, prezența acestuia crește responsabilitatea, abilitățile de exprimare a emoțiilor sau de socializare, în cazul unei persoane de vârsta a treia, prezența partenerului necuvântător prezintă beneficii de altă natură.

Teama de singurătate

Una dintre cele mai puternice temeri ale omenirii este frica de singurătate. Aceasta se instalează în perioada copilăriei și, pe măsură ce avansăm în vârstă, devine tot mai mare, influențându-ne calitatea vieții.

Ne sperie gândul că nu am avea cu cine să comunicam, cu cine să ne împărțim timpul și nevoile sau că nu am avea cui să oferim trăirile și emoțiile noastre. Din această cauză, persoanele ajunse la vârsta a treia simt adesea nevoia unui animal de companie în viața lor, care să le aline clipele în care se simt singuri sau când doresc să comunice cu cineva. Bătrânii intră foarte ușor în relație cu animalul de companie, întrucât acesta este văzut ca un partener de viață cu drepturi egale.

Leac pentru monotonie

La nivel comportamental și emoțional, câinele sau pisica, de exemplu, sunt animale active, dinamice, care prin energia caracteristică îi scot pe bătrâni din monotonia și rutina vieții de zi cu zi.

Bătrânețea coincide cu retragerea persoanei din sfera profesională și socială, restrângerea relațiilor interumane la un număr mult mai mic, reorientarea intereselor spre alte activități și preocupări, specifice

vârstei.

Aliat în lupta împotriva prejudecăților

Persoanele ajunse la pensionare trebuie să lupte cu o serie de stereotipuri negative sau prejudecați legate de această etapă a vieții. Dar cu ajutorul unui necuvântător, stăpânul în vârstă va aloca timp și interes educării sau îngrijirii animalului. Astfel, micile plăceri emoționale oferite de un animăluț îi vor reda omului dorința de a trăi mult și bine. Atunci când o persoană în vârstă își împarte zilele cu un câine, de exemplu, nevoia animalului de a fi scos la plimbare reprezintă pretextul ideal pentru ca stăpânul să facă și el mișcare. Activitatea fizică la bătrâni are un rol tonifiant, împiedicând comportamentele sedentare și prelungind speranța de viață.

Ajutor în caz de boală

Un alt aspect legat de rolul animalului de companie în viața bătrânilor este cel legat de suportul pe care îl oferă acesta, persoanelor cu handicap (handicap locomotor sau de vedere etc. ). În aceste situații, animalul devine partenerul de încredere al persoanei în cauză, de multe ori, în situații speciale, bătrânii nevăzători ajungând chiar să fie asistați de câini-ghid, special antrenați și dresați pentru a oferi sprijinul celor aflați în dificultate. În anumite cazuri, rolul terapeutic al animalelor în viața vârstnicilor este atât de evident, încât în anumite centre pentru bătrâni s-a aplelat la cooptarea animalelor. Câinii, pisicile sau poneii  si-au găsit locul în cadrul acestor centre, asigurându-le celor în vârstă o viață mai frumoasă.

Psihoterapeut Andreas Hniatiuc

www.lapsiholog.com

4 Comentarii

  1. tot familia(copiii,nepotii) ramane cel mai bun companion pt batrani.

    • Mda. Atata doar ca, in ziua de azi, batranii nu mai inseamna decat o povara pentru familii, tot mai multi ajungand sa fie abandonati prin spitale, aziluri sau in casele lor (sunde sunt gasiti dupa o vreme, dupa miros).

      • Mai ola, tu nu intelegi ca plingi pe cine nu trebuie. Cine e parasit de familie, inseamna ca nu a stiut, sau nu a vrut, sa isi obtina respectul acelei familii. Dar majoritatea au fost EGOISTI si si-au ”trait” viata doar pentru ei. Toate se platesc cindva…

    • La mine in bloc toti batranii au copii, dar sunt singuri de ani de zile…Copii vin doar cand mor ca sa le ia casa, atat…Marea majoritate sunt la casele lor, in strainatate etc…Ideea de a avea un copil ca sa te ajute la batranete este falsa…azi tinerii la 20 de ani pleaca din casa si se duc pe alte meleaguri

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X