Sari la conținut
Home » Border Collie

Border Collie

  • de


Greutate: 18 – 22 kg
Inaltime: 45 – 56 cm
Origine: Marea Britanie,

Istoric rasa Este o rasa veche crescuta in Marea Britanie din perioada Imperiului Roman. Isi trage denumirea din regiunea Border de unde a fost crescut pentru a pazi turmele de oi.

Descriere Fizica Este caine de talie medie, mai mult lung decat inalt, suplu, musculos. Are un cap turtit, puternic, cu botul de aceeasi lungime cu a craniului si ascutit spre nas. Urechile sunt de marime medie, purtate lasat, ridicate sau semiridicate. Ochii sunt ovali, potriviti ca marime, de culoare caprui, albastri sau partial albastri. Coada de lungime medie este lasata atat in repaos, cat si in activitate. Blana este dubla cu un strat exterior lung si moale, cu coama si pata alba in frunte, de culori diverse dar predominant negru cu alb, insa albul nu domina niciodata.

Personalitate Este considerat unul din cainii ciobanesti cei mai talentati, inteligenti si creativi. Are multa energie, munceste din greu, invata cu usurinta. Nu exceleaza in relatii cu alti caini sau animale, uneori putand fi chiar impulsivi. Sunt relativ prietenosi cu copiii, dar au tendinta de ai mana ca pe oi cand nu au activitate suficienta. Sunt rezervati cu strainii, dar afectuosi si prietenosi cu familia.

Ingrijire Necesita periaj saptamanal pentru ca blana sa fie aspectuoasa si placuta. Are nevoie de socializare, dresaj, exercitii. Sunt predispusi la o afectiune ereditara numita atrofie progresiva de retina, cu  simptome ce apar numai intre 3 si 5 ani.

Conditii de viata Are nevoie de multa miscare, si activitate organizata. Stapanul trebuie sa isi rezerve timp pentru a se ocupa de el. Cand se plictiseste, daca nu face suficienta miscare devine nervos si poate produce pagube in casa.

Dresaj Este o rasa cunoscuta pentru inteligenta si dorinta sa de a face pe plac stapanului, pentru usurinta de a invata. Prin exercitii si dresaj poate atinge niveluri competitionale dintre cele mai ridicate in diferite sporturi: agilitate, flyball, concursuri de manat turmele de oi, dresaj.

Utilitate Este un excelent caine de paza a turmelor de oi dar si un pretendent la titlu a curselor sportive.

http://rusbankinfo.ru/zaimy/zaymer/