Sari la conținut
Home » Boala de sezon a animalelor de companie

Boala de sezon a animalelor de companie

Boala de sezon al animalelor de companie. În perioada anotimpului rece vine sezonul răcelilor și al gripei, ceea ce face ca tusea și strănutul să fie foarte frecvente în rândul oamenilor. Dar nu doar noi suntem afectați de aceste boli de sezon, ci și animalele de companie.

În același mod în care gripa și alte boli respiratorii se răspândesc mai ușor atunci când ne aflăm în preajma altor persoane, același lucru se aplică și în cazul animalelor noastre de companie, scrie Phys.org.

Cum se răspândește gripa printre animalele de companie?

Infecțiile se pot răspândi rapid prin intermediul particulelor transportate prin aer, prin împărtășirea apei de băut sau de pe suprafețe contaminate.

Câinii se îmbolnăvesc adesea după ce stau în canise, participă la cursuri de dresaj în interior sau la evenimente competitive în care sunt în contact strâns cu alți câini.

De asemenea, putem transmite din greșeală infecții animalelor noastre de companie, mai ales dacă am mângâiat anterior un animal infectat.

Medicii atrag atenția că unele organisme care cauzează boli pot rămâne viabile chiar și pe hainele și încălțămintea noastră timp de câteva ore. Spălatul pe mâini, schimbarea hainelor și o bună igienă rămân modalități simple, dar eficiente de a limita răspândirea multor infecții, mai ales dacă sunteți în contact regulat cu mai multe animale spun medicii veterinari.

Oamenii pot transmite din greșeală infecții animalelor de companie

Ocazional, bolile pot fi transmise și între specii, inclusiv de la animale la oameni și invers.

Acestea se numesc boli zoonotice și pot varia de la infecții ușoare până la boli mai mortale, cum ar fi rabia. În astfel de cazuri, sunt necesare măsuri de control mai extreme pentru a controla virusul – cum ar fi punerea în carantină a animalelor.

Dacă sunteți răcit, animalul dumneavoastră de companie nu o va lua de la dumneavoastră. Virusurile care provoacă răceala sunt specifice oamenilor, deși există versiuni pentru câini și pisici care pot provoca simptome similare de răceală la companionii noștri canini și la prietenii noștri felini. Vestea bună este că nici ei nu pot împărtăși răceala lor cu noi.

În cazul în care câinele sau pisica contractează o răceală, simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele pe care le avem noi: strănut, curgere a nasului, tuse, eventual febră, oboseală și, adesea, reducerea sau pierderea poftei de mâncare.

Pentru majoritatea animalelor de companie, altfel sănătoase, bolile sezoniere sunt ușoare și se limitează de la sine. Majoritatea animalelor de companie se recuperează rapid – în câteva zile.