Sari la conținut
Home » Bichon Havanez / Bichon matasos de Havana

Bichon Havanez / Bichon matasos de Havana

  • de


Greutate: 3 – 6 kg
Inaltime: 20 – 31 cm
Origine: Cuba,

Istoric rasa Asupra originii sale nu se stie prea multe. Este considerat urmasul Bichonilor europeni (Bolognese, Maltese) si care au ajuns in Cuba in timpul dominatiei spaniole. A fost crescut ca animal de companie de catre aristrocratia cubaneza si a fost renumit dupa capitala acestei tari.

Descriere Fizica Este un caine de talie mica, mai lung decat inalt, indesat. Capul este proportional cu corpul, trapezoidal, craniul lat si plat, bot subtire, fruntea un pic ridicata. Ochii sunt migdalati, mari, de culoare inchisa. Urechile sunt ascutite, nu foarte lungi, lasate si acoperite de un par lung si bogat. Coada este ridicata, purtata in forma de crosa, acoperita cu par lung, matasos. Blana are un par lung, matasos, neted, des si se prezinta in smocuri care tind sa se uneasca la extremitati. Poate fi crem deschis sau inchis, gri sau alb cu pete din aceste culori, culoare havanei, rar alb curat.

Personalitate Este un caine inteligent, vioi, vesel si jucaus, bland, sensibil, sociabil. Este atasat, ascultator si devotat stapanului, se intelege bine cu copiii daca nu il necajesc, caz in care devine retras pentru un timp. Se intelege si cu alti caini sau alte animale din casa. Este uneori galagios.

Ingrijire Blana acestui caine are nevoie de periaj de 2-3 ori pe saptamana pentru a indeparta firele de par moarte si pentru a nu se incalci. Blana de la picioare trebuie tunsa pentru a nu se forma franjrui care sa-i ingreuneze miscarile. Nu naparleste. Trebuie indepartat parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare si din urechi.

Conditii de viata Este un caine cu un nivel mediu de activitate. Se adapteaza la conditiile de viata oferite si la stilul stapanului. Se simte bine intr-un apartament langa o familie iubitoare si care are timp pentru a avea grija zilnica de caine. Ii plac plimbarile scurte si dese in aer liber, recomandate a fi facute zilnic (cu 3 plimbari pe zi va fi fericit). Are nevoie de socializare si dresaj.

Dresaj Este un caine sensibil la intonatia vocii, care doreste sa-si multumeasca stapanul si pricepe cu usurinta ce i se cere. De aceea, dresajul nu ridica probleme. Trebuie invatat de mic cat si cand sa latre. Unii din acesti caini sunt folositi pentru spectacolele de circ.

Utilitate Este un vesel si devotat companion.