Sari la conținut
Home » Bergamasco / Cane da pastore Bergamasco

Bergamasco / Cane da pastore Bergamasco

  • de


Greutate: 26 – 38 kg
Inaltime: 55 – 62 cm
Origine: Italia,

Istoric rasa Originea acestei rase nu este prea bine cunoscuta. Dupa unii descinde din ciobanescul persian, iar dupa altii ar fi urmasul ciobanestilor tibetani Moloss. Se aseamana ca infatisare cu ciobanescul francez Briard cu care se presupune ca se inrudeste. Dupa al doilea razboi mondial rasa a fost in prag de disparitie dar iubitorii de animale au salvat-o.

Descriere Fizica Este un caine de talie mijlocie, bine construit, cu muschi puternici, cu un corp mai mult lung decat inalt. Capul este lung, craniul lat si usor bombat intre urechi, botul drept cu un nas mare si negru. Urechile sunt triunghiulare, culcate, scurte si acoperite cu par moale, usor ondulat, cu franjuri pe margine. Blana este dubla, cu un strat gros care are tendinta de a se impasli si un strat exterior lung, bogat cu smocuri de par ondulate si incalcite (suvite).  Pe frunte, parul foarte lung cade peste ochi, acoperindu-i  blana; poate avea culoare gri in toate nuantele, pana la negru complet, gri-galbui cu pete cafenii. Poate avea sau nu pete albe sau negre.

Personalitate Este un caine curajos, alert. inteligent rabdator, echilibrat si neobosit la lucru. Are o infatisare eleganta, este rezistent la intemperii. Se impaca bine cu copiii dar sunt precauti cu strainii, este devotat stapanului.

Ingrijire Cat este mic este suficient pieptanatul, dar pe masura ce creste si blana incepe sa se impasleasca trebuiesc smulse cu mana smocuri mici de aproximativ 3 cm in diametru. Parul de pe cap trebuie pieptanat regulat, baia este regulata doar vara deoarece ii trebuie mai multe zile sa se usuce.

Conditii de viata Are nevoie de miscare zilnica. Se simte bine in prezenta unui stapan cu experienta in cresterea cainilor, daca este tinut in curte isi face singur miscarea de care are nevoie. Trebuie socializat si dresat.

Dresaj Nu este un caine greu de dresat. Trebuie socializat de mic. Dresajul trebuie sa fie ferm dar fara pedepse severe.

Utilitate Este un caine ciobanesc, folosit mult in trecut la conducerea si paza cirezilor. In prezent este folosit pentru paza locuintelor si ca un caine de companie.