Sari la conținut
Home » Basenji / Caine de Congo, Cainele african care nu latra, Terrior de Congo

Basenji / Caine de Congo, Cainele african care nu latra, Terrior de Congo

  • de


Greutate: 8 – 11 kg
Inaltime: 40 – 43 cm
Origine: Zair,

Istoric rasa Acest caine descinde din vechii caini Pariah si a fost folosit la vanatoare inca din anii 3600 i.Hr. Legenda spune ca exemplare din aceasta rasa au fost facut cadou faraonilor egipteni. Odata cu intrarea in declin a civilizatiei egiptene si numarul lor s-a rarit, dar s-au pastrat destul de bine in tara lor natala. Primele exemplare aduse in Anglia in 1895 si apoi 1936 au murit rapuse de boala. Treptat s-a reusit acomodarea acestui caine la climatul si bolile din Anglia.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie, bine cladit, suplu, sprinten si destul de puternic. Are craniul turtit, botul un pic mai scurt decat craniul, format conic, cu un nas negru. Ochii sunt mici, migdalati, de culoare caprui. Urechile sunt de marime medie, triunghiulare si ridicate, formand totodata pe frunte niste cute specifice rasei care-i dau un aspect ingrijorat. Coada este mica si tinuta inel pe spate. Blana este fina, scurta si are culoarea rosu cu alb, negru cu alb, negru cu cafeniu si alb (tricolor). Culoare alba este pe piept, picioare, varful cozii, gat.

Personalitate Este un caine inteligent, vioi, alert, curios, destul de independenti si usor incapatanati. Nu latra, dar scoate niste sunete asemanatoare cu un strigat sau urlet. Devotat si atasat de stapan, accepta copiii atata timp cat nu-l necajesc. Nu sunt parteneri ideali de joaca pentru copii. Este rezervat si precaut cu strainii si tinde sa-si protejeze stapanul. Nu are probleme cu alti caini, dar in curte cu alte animale, mai ales pisicile, ies in evidenta instinctele de vanator. De aceea trebuie socializat de mic.

Ingrijire Este considerat cel mai curat caine. Se ingrijeste, se spala singur asemenea unei pisici. Periatul blanii acestui caine se poate face cu o perie sau manusa de cauciuc. Nu ii place ploaia, nu suporta frigul sau seceta.

Conditii de viata Este un caine care nu suporta frigul si se simte mai bine intr-o zona cu climat cald si s-a adaptat bine la viata intr-un apartament cu conditia sa fie scos zilnic la plimbare pentru ca are un nivel de activitate moderat. Este un caine recomandat persoanelor cu multa experienta in cresterea cainilor. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Deoarece este un caine independent si incapatanat, se dreseaza destul de greu. Dresajul trebuie facut de o persoana cu experienta, cu multa rabadre si pricepere pentru a-l face pe caine sa asculte si sa execute ordinele. Dresajul trebuie sa fie ferm, consecvent, dar fara a fi dur, sever.

Utilitate Este folosit la gasirea vanatului si ca animal de companie.