Sari la conținut
Home » Barzoi / Wolfhound rusesc, Ogar rusesc, Borzoi,

Barzoi / Wolfhound rusesc, Ogar rusesc, Borzoi,

  • de


Greutate: 27 – 48 kg
Inaltime: 66 – 82 cm
Origine: Rusia, Belarus,

Istoric rasa Este o rasa veche crescuta de nobilii rusi care posedau echipaje intregi cu astfel de caini pentru a vana lupi, vulpi si iepuri. Originea lor este foarte veche si sunt mai multe pareri despre descendenta lor. Este posibil sa fie descendentul Deerhoundului rusesc, ogarii de iepuri din Tatra si Ovcharka. Alte pareri sustin ca in cursul secolului al XVII-lea un mare duce rus a importat cateva exemplare de Ogar Saluki din Arabia si i-a incrucisat cu caini de tip Collie, apoi cu Ogarii din Crimeea si Caucaz. Cea mai renumita crescatorie a acestei rase a fost cea din Perchino a marelui duce Nicolae al Rusiei, care avea peste 200 exemplare de Ogari Barzoi, foarte frumoase. In Europa Occidentala au aparut abia la jumatatea secolului al XIX-lea. Regina Victoria a Angliei a fost prima care a posedat un exemplar. Mai apoi a devenit foarte popular si raspandit in Franta, Germania, Belgia, Olanda si alte tari. Rasa aproape a disparut in Rusia odata cu Revolutia din 1917, pentru ca era asociata cu clasa conducatoare, cu nobilimea rusa. Din fericire, existau destule specimene in Europa la acea data.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, suplu, dar in acelasi timp gratios si puternic. Capul este lung, ingust, craniul plat, usor alungit, un bot drept, lung, ingust, aproape fara stop, nas mare si negru. Ochii sunt migdalati, destul de apropiati, de culoare inchisa. Urechile sunt prinse sus, spre spate, relativ mici, subtiri, ascutite la varf. Cand animalul se odihneste stau deasupra gatului sub forma de trandafir, iar cand animalul este in actiune sunt purtate drept cu varful indreptat in fata. Gatul este lung, musculos, iar spatele este usor curbat, rotunjindu-se spre partea salelor. Picioarele posterioare sunt mai musculoase decat cele din fata, permitandu-i sa atinga viteze considerabile. Coada este prinsa jos, lunga, sub forma de secera sau sabie, lasata in repaos sau ridicata pana la nivelul spatelui in actiune. Blana are un par de lungime medie, moale, usor ondulat sau cu bucle mari. Este mai ales abundent in jurul gatului, pe piept, pe partea posterioara a picioarelor si pe coada. Este mai scurt pe cap, urechi si partea anterioara a picioarelor. Poate fi de orice culoare sau combinatie de culori.

Personalitate Este un caine inteligent, curajos, energic, mandru, bland, rezervat, linistit, calm in casa, uneori independent, incapatanat. Este devotat stapanului, rezervat si suspicios cu strainii, accepta copiii dar fara sa fie parteneri de joaca. Daca sunt socializati de mici cu alti caini sau alte animale din gospodarie tinde sa le accepte, dar va vana orice animal (caine mai mic, pisica sau orice altceva) care alearga. Latra putin, chiar si la straini.

Ingrijire Blana acestui caine are nevoie de un periaj si pieptanat regulat. Trebuie indepartat parul dintre pernitele de la picioare.

Conditii de viata Este un caine care se simte bine intr-un spatiu ingradit unde se poate misca in voie si se acomodeaza mai greu intr-un apartament. Este recomandat unei persoane active cu experienta in cresterea cainilor. Daca in casa este linistit, afara are nevoie de miscare, ii plac plimbarile, ii place sa alerge (alearga cu un galop tipic in salturi mari) in camp deschis sau pe langa o bicicleta. Trebuie avut in vedere ca are obiceiul sa apuce orice prada vede. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Dresajul acestui caine trebuie facut de o persoana cu experienta, deoarece nu este foarte ascultator. Cu un dresaj ferm, consecvent, fara a fi dur sau sever se obtin rezultate satisfacatoare.

Utilitate Este folosit la vanatoarea de animale mici sau mai mari, poate participa la cursele pentru caini, este un bun paznic si un linistit companion.