Sari la conținut
Home » Atenție la țânțari! Virusul West Nile a făcut deja prima victimă

Atenție la țânțari! Virusul West Nile a făcut deja prima victimă

Atenție la țânțari! Virusul West Nile a făcut deja prima victimă. Vremea caldă a venit iar apariția țănțarilor a început să ridice o întrebare cu privire la posibiltatea infectării cu virusul West Nile, transmis de înțepătura acestor insecte, care a făcut deja prima victimă.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medicul care conduce comisia de coordonare şi monitorizare a infecţiei cu coronavirus din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași atrage atenția să fim extrem de precauți în legătura cu înțepăturile țânțarilor, în această perioadă. Un român este internat cu meningită iar medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri

Atenție la țânțari! Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mare

”Un pacient de 66 de ani este internat cu meningită iar medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Anul trecut opt pacienți nu au mai putut fi salvați. În 2018 au fost peste 200 de cazuri și 25 de decese,” explică dr. Ciuhodaru care explică, mai jos, ce trebuie să știm despre transmiterea și depistarea virurului West Nile.

Atenție la țânțari!
1. Principala cale de transmitere la om a virusului Wes Nile este înțepătura de țânțari.
2. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!
3. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă
4. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înțepătură este totuși redusă.
5. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.
6. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.
7. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
8. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.
9. Sunt câteva semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
10. Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.

Citește continuarea…