Sari la conținut
Home » Atenție la aceste simptome extrem de periculoase. Afecțiunile care pot face ca pisica să rămână fără coadă

Atenție la aceste simptome extrem de periculoase. Afecțiunile care pot face ca pisica să rămână fără coadă

Dacă pisicii sau pisoiului dumneavoastră i-a căzut coada sau este pe cale să o piardă, trebuie să știți câteva lucruri importante despre îngrijirea lor. Cu siguranță nu este normal ca unei pisici să îi cadă coada și vom vorbi despre motivul pentru care acest lucru mai jos.

De asemenea, nu este normal ca o coadă să se desprindă de corp fără un fel de cauză traumatică, fie că este vorba de o rană sau de o afecțiune medicală.

De ce este importantă coada pisicii dumneavoastră

După cum am menționat, cozile pisicilor nu sunt menite să cadă de pe corpul lor. Ele sunt o parte esențială și integrală a anatomiei pisicii și sunt o extensie a coloanei vertebrale.

Cozile ajută pisicile (și alte specii) să se echilibreze, să comunice social și să realizeze comportamente esențiale legate de specie, cum ar fi cățăratul, vânătoarea și multe altele. În plus, cozile sunt conectate la vertebre și sunt formate din oase, mușchi, vase de sânge, tendoane și nervi.

Tipuri de leziuni ale cozii la pisici

Există numeroase motive pentru care coada pisicii dumneavoastră ar putea să fi căzut. Unele dintre cauze sunt evidente, iar altele ar putea necesita un diagnostic oficial al unui medic veterinar. Cauzele comune sunt următoarele:

Rănire

O coadă se poate răni în urma unei lupte între pisici, a unui accident, cum ar fi călcat de o mașină, de la prinderea într-o ușă/un dulap/un gard, sau ceva similar. Aceste tipuri de leziuni sunt clasificate ca fiind abraziuni (zgârieturi) și lacerații (tăieturi adânci), sau ceva mai grav, cum ar fi o fractură sau o ruptură, cum ar fi o fractură de os.

Atunci când se întâmplă traume grave de această natură, coada poate fi ruptă sau dislocată sau deglobată în întregime (mai multe despre acest lucru mai jos).

Cozile care sunt rupte sau fracturate pot fi lăsate singure să se vindece (mai ales dacă sunt doar la vârf); sau, dacă rănirea are loc mai aproape de coloana vertebrală, nivelul de tratament va fi mai serios. Deglobarea, pe de altă parte, este un tip de rănire extrem de traumatizantă și rezultă atunci când pielea este literalmente „dezbrăcată” de pe coadă.

Riscul de infecție este ridicat în această situație, deoarece toate țesuturile, tendoanele, mușchii și chiar osul sunt expuse, iar pisica dumneavoastră va avea cu siguranță dureri. Rănile prin degroșare, pe lângă fracturi și rupturi, necesită aproape sigur tratament.

Bolile și afecțiunile medicale

Anumite boli și afecțiuni pot face ca, în timp, coada pisicii să cadă, dacă nu sunt abordate sau tratate prompt. Necroza sau fasciita necrozantă este atunci când are loc moartea țesutului din cauza fluxului sanguin restricționat sau a bacteriilor necrozante (care mănâncă/putrezesc) din cauza unei infecții, cum ar fi cea de la o rană.

Aceste afecțiuni bacteriene sunt considerate grave și pot apărea rapid. Intervenția chirurgicală este adesea recomandată pentru a îndepărta o porțiune sau întreaga coadă prin amputare, pentru a preveni orice răspândire.

Pisoi cărora le lipsește o parte din coadă

Este posibil ca pisicuțele care își pierd vârful cozii să fi avut parte și să fi supraviețuit unui mic cheag de sânge în primele zile de viață (o astfel de afecțiune complexă se numește izoeritroliză neonatală felină). În mod similar, unii pisoi au defecte naturale la naștere sau ar fi putut proveni dintr-un amestec de rase, inclusiv din rasa fără coadă, Manx.

Probleme neurologice

Alte afecțiuni, cum ar fi sindromul hiperesteziei feline, este o afecțiune neurologică care poate face ca o pisică să aibă senzații extreme în apropierea sau în jurul cozii. Acestea pot mușca sau mesteca regiunea, ceea ce poate duce în cele din urmă la auto-vătămare.

Mestecatul sau îngrijirea excesivă poate crea puncte fierbinți, răni deschise, poate duce la infecții și, în cele din urmă, poate fi nevoie de amputare. De multe ori, un tratament adecvat de la un medic veterinar și măsuri preventive, cum ar fi punerea unui con sau a unui guler E la pisica dumneavoastră în timpul tratamentului, pot ajuta la prevenirea agravării afecțiunii.

Semnele care arată că pisica sau pisoiul are coada rănită

Dacă bănuiți că pisica dumneavoastră s-a rănit la coadă, este esențial să o monitorizați pentru a depista semnele care pot indica necesitatea unei intervenții veterinare suplimentare. Unele lucruri la care trebuie să fiți atenți includ:
Răni deschise: Rănile deschise care nu se vindecă și care prezintă semne de infecție, cum ar fi roșeață, puroi și drenaj.
Umflături și inflamații: Dacă pare umflată și iritată, acesta este un alt semn de infecție.
Schimbări de comportament: Pisica dumneavoastră se comportă letargic (obosită sau deprimată) și refuză să mănânce, acesta ar putea fi un semn că nu se simte bine și are nevoie de îngrijiri medicale pentru rana de la coadă.

Dacă bănuiți că rana de la coada pisicii dumneavoastră este minoră care nu este legată de animale sau de luptă puteți încerca să o spălați cu soluție salină sterilă, atât timp cât rana este destul de superficială (la suprafața pielii) și nu este adâncă.

Poatr trăi pisica fără coadă?

Da, pisicile pot trăi fără coadă, atât timp cât primesc tratamentul adecvat pentru orice leziune sau afecțiune cu care se confruntă. De fapt, unele rase de pisici nu au coadă în mod natural, cum ar fi rasa de pisici Manx (un rezultat al unei mutații genetice rezultate din reproducerea pisicilor British Shorthairs pe Insula Man).

Coada pisicii dumneavoastră este rănită, infectată sau pare că va cădea sau a căzut, este esențial să o faceți să fie verificată de un medic veterinar.

Deși este înfricoșător să te confrunți cu o factură medicală neașteptată, este responsabilitatea ta ca părinte al animalului de companie să îi oferi îngrijiri medicale de bază. În caz contrar, pisica dumneavoastră ar putea suferi sau a suferit deja, potrivit pethelpful.com.