De 3961 Vizualizari

ASPA cere sute de euro pe cap de caine pentru eutanasiere, dar ea costa de fapt doar 60 de lei!

Hotie sau ... contabil neatent?

Eutanasierea unui câine costă 60 de lei

Autor:  Mircea Marian

În emisiunea „Evenimentul Zilei”, medicul veterinar Alexandru Viţălaru a explicat cum ar trebui să fie eutanasiaţi câinii fără stăpân, potrivit normelor europene, şi cât costă această procedură.

„Animalul trebuie sedat, iar apoi – cu ajutorul unei substanţe aprobate de UE – se procedează la eutanasiere, astfel încât el să aibă o moarte cât mai liniştită. E foarte greu să spui un preţ exact per eutanasie. Nu sunt sume fabuloase. La un câine de 20 de kilograme, acest procedeu costă aproximativ 60 de lei”, a explicat Viţălaru. El a arătat că aşa ar trebui procedat, sugerând că nu întotdeauna se respectă normele europene. În schimb, întreţinerea unui câine aflat într-un adăpost costă circa 250 de lei pe lună, a susţinut Monica Tatoiu, prezentă în platoul emisiunii.

Primăria din Târgu Mureş exportă maidanezi

În emisiune a intervenit telefonic şi primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, care a arătat cum s-a procedat cu maidanezii din oraşul său. „Dacă nu te preocupă situaţia, ea nu poate fi rezolvată. Arealul câinilor nu trebuie să fie strada. Trebuie găsite metodele de aducere a lor în stabiliment. Nu am crezut nicio clipă în cei care adoptă câini. A durat un an şi jumătate până am găsit o societate din Germania, unde să îi exportăm cu acte în regulă. Pe cei bolnavi îi vaccinăm sau îi eutanasiem”, a arătat Florea, care a susţinut că autorităţile locale nu trebuie să stea până când apare o situaţie precum cea de la Bucureşti, unde un copil a fost ucis de câinii fără stăpân. Târgu Mureş este unul din oraşele în care problema câinilor vagabonzi pare să fi fost rezolvată.

Mihai Trăistaru a adoptat 60 de animale

Cântăreţul Mihai Trăistaru, unul din cei care se opun eutanasierii, a povestit că a adoptat până acum 60 de animale – câini şi pisici. „Mi se pare anormal ca specia umană să extermine nişte animale doar pentru că sunt inferioare. Adopţia este o soluţie. Facebook e o cale excelentă pentru acest lucru. Eu promovez adopţiile pe Facebook. Cred că aruncarea câinilor în stradă trebuie oprită. Abandonarea câinilor trebuie oprită”, a cerut Trăistaru. El a susţinut că persoanele care se ocupă de ridicarea câinilor de pe stradă sunt „nişte măcelari”. „Hingerii nu au milă. Sunt de acord cu ridicarea câinilor de pe stradă, dar acest lucru trebuie făcut cu grijă”, a afirmat Mihai Trăistaru.

Tatoiu: Să nu fim emoţionali

Monica Tatoiu a spus că eutanasierea este „ultima soluţie”, dar trebuie „să fim raţionali”. Ea a susţinut că nu vor putea fi adoptaţi toţi cei 60.000 de câini din Bucureşti şi a apreciat că primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a încercat să fugă de răspunderea pe care o are în rezolvarea acestei probleme. „Eu cred că autoritatea centrală este de vină pentru moartea copilului muşcat de câinii vagabonzi. Dacă nu murea în Bucureşti acest copil, se muşamaliza. S-a mai întâmplat acest lucru în alte oraşe din România. Nimeni n-a făcut nimic”, a susţinut Tatoiu.

Ea a precizat că are cinci pisici, un câine şi zece broaşte ţestoase, dar este pentru eutanasierea câinilor vagabonzi. Şi jurnalistul Horia Tabacu l-a criticat pe Oprescu. „Cred că pe Sorin Oprescu l-a luat prin surprindere tragedia lui Ionuţ Anghel. A stat ascuns câteva zile. Cea mai la îndemână propunere a fost cea a referendumului. A fost o fugă de răspundere. S-a gândit să îşi salveze pielea. A plâns la televizor şi cred că a ieşit destul de «uscat» din situaţia asta”, a apreciat Tabacu.

7 Comentarii

 1. Da, aveti dreptate. Costa doar 60 de lei. Pentru ca dupa eutanasierea propriu-zisa (care, fie vorba intre noi, se poate face si moca, cu ranga) cadavrele sunt transate si oferite spre consum distinsilor sustinatori ai eutanasiei si celor ce au votat-o.

 2. bai, traistaru ala face pentru a nu stiu cata oara dovada ca e dus cu pluta… cum adica „exterminam niste animale doar pentru ca ne sunt inferioare”???? unde scrie asa ceva in lege???? legea spune clar: animalele bolnave sau agresive sau care nu sunt adoptate in 14 zile sunt eutanasiate. punct. unde scrie ca le eutanasiaza ca sunt inferioare oamenilor???? le eutanasiaza pentru ca sunt zeci de mii libere pe strazi si pentru ca ne omoara copiii in parcuri si ne musca pe noi!!!! zilele trecute ii spuneam unei babe ca nu e ok sa dea de mancare la caini pe strada. stii ce imi raspunde babatia? „ce m-as bucura sa te muste vreun caine” iti dai seama ca zoofilii astia sunt cu capul. ar trebui eutanasiati impreuna cu javrele…

  • domnul meu sti ce este un zoofil?este un om care face sex cu un animal,asta ca sa sti si u.dak nu sti ce inseamna un cuv nu mai folosi cuv.si inca cv batrana aia poate sa faca ce vrea cu resturile de la mancare.e alegerea ei ce face cu ele.nu iti convine nu te mai uita!e numai vina noastra a oamenilor k sunt atatia.si e si vina celor care au luat banii si nu au sterilizat cainii!poate sunt jigodii ca tn.

  • marinica georgescu spune:

   didi draga,cu capul esti dus tu cu mata. si pe tine ar trebui sa te eutanasieze ba retardatule. si apropo,javra ii mata

 3. Aici nu mai comenteaza astia de vor sa omoare cainii. ASPA va fura banii, nu cainii! Ce cu..va e romanul…

 4. sanda vonta spune:

  Decat sa pierdem atat timp ca s vorbim despr eutanasie , nu ar fi mai bina se folosim timpul asta ca sa vedem solutii umane, logice si intelepte? DECI sa fim umani, sa dovedim ca suntem civilizati, ca avem creier pe care il si folosim,

  • Ai avut 20 de ani la dispozitie.

   Cei care papa banii sunt ONGistii care LASA CAINII IN STRADA.

   Este o realitate ca iubitorii de maidanezi nu adopta.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X