Sari la conținut
Home » ASPA cere sute de euro pe cap de caine pentru eutanasiere, dar ea costa de fapt doar 60 de lei!

ASPA cere sute de euro pe cap de caine pentru eutanasiere, dar ea costa de fapt doar 60 de lei!

Eutanasierea unui câine costă 60 de lei

Autor:  Mircea MarianÎn emisiunea „Evenimentul Zilei”, medicul veterinar Alexandru Viţălaru a explicat cum ar trebui să fie eutanasiaţi câinii fără stăpân, potrivit normelor europene, şi cât costă această procedură.

„Animalul trebuie sedat, iar apoi – cu ajutorul unei substanţe aprobate de UE – se procedează la eutanasiere, astfel încât el să aibă o moarte cât mai liniştită. E foarte greu să spui un preţ exact per eutanasie. Nu sunt sume fabuloase. La un câine de 20 de kilograme, acest procedeu costă aproximativ 60 de lei”, a explicat Viţălaru. El a arătat că aşa ar trebui procedat, sugerând că nu întotdeauna se respectă normele europene. În schimb, întreţinerea unui câine aflat într-un adăpost costă circa 250 de lei pe lună, a susţinut Monica Tatoiu, prezentă în platoul emisiunii.

Primăria din Târgu Mureş exportă maidaneziÎn emisiune a intervenit telefonic şi primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, care a arătat cum s-a procedat cu maidanezii din oraşul său. „Dacă nu te preocupă situaţia, ea nu poate fi rezolvată. Arealul câinilor nu trebuie să fie strada. Trebuie găsite metodele de aducere a lor în stabiliment. Nu am crezut nicio clipă în cei care adoptă câini. A durat un an şi jumătate până am găsit o societate din Germania, unde să îi exportăm cu acte în regulă. Pe cei bolnavi îi vaccinăm sau îi eutanasiem”, a arătat Florea, care a susţinut că autorităţile locale nu trebuie să stea până când apare o situaţie precum cea de la Bucureşti, unde un copil a fost ucis de câinii fără stăpân. Târgu Mureş este unul din oraşele în care problema câinilor vagabonzi pare să fi fost rezolvată.Mihai Trăistaru a adoptat 60 de animaleCântăreţul Mihai Trăistaru, unul din cei care se opun eutanasierii, a povestit că a adoptat până acum 60 de animale – câini şi pisici. „Mi se pare anormal ca specia umană să extermine nişte animale doar pentru că sunt inferioare. Adopţia este o soluţie. Facebook e o cale excelentă pentru acest lucru. Eu promovez adopţiile pe Facebook. Cred că aruncarea câinilor în stradă trebuie oprită. Abandonarea câinilor trebuie oprită”, a cerut Trăistaru. El a susţinut că persoanele care se ocupă de ridicarea câinilor de pe stradă sunt „nişte măcelari”. „Hingerii nu au milă. Sunt de acord cu ridicarea câinilor de pe stradă, dar acest lucru trebuie făcut cu grijă”, a afirmat Mihai Trăistaru.Tatoiu: Să nu fim emoţionali Monica Tatoiu a spus că eutanasierea este „ultima soluţie”, dar trebuie „să fim raţionali”. Ea a susţinut că nu vor putea fi adoptaţi toţi cei 60.000 de câini din Bucureşti şi a apreciat că primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a încercat să fugă de răspunderea pe care o are în rezolvarea acestei probleme. „Eu cred că autoritatea centrală este de vină pentru moartea copilului muşcat de câinii vagabonzi. Dacă nu murea în Bucureşti acest copil, se muşamaliza. S-a mai întâmplat acest lucru în alte oraşe din România. Nimeni n-a făcut nimic”, a susţinut Tatoiu.Ea a precizat că are cinci pisici, un câine şi zece broaşte ţestoase, dar este pentru eutanasierea câinilor vagabonzi. Şi jurnalistul Horia Tabacu l-a criticat pe Oprescu. „Cred că pe Sorin Oprescu l-a luat prin surprindere tragedia lui Ionuţ Anghel. A stat ascuns câteva zile. Cea mai la îndemână propunere a fost cea a referendumului. A fost o fugă de răspundere. S-a gândit să îşi salveze pielea. A plâns la televizor şi cred că a ieşit destul de «uscat» din situaţia asta”, a apreciat Tabacu.