De 284 Vizualizari

Arlie a plecat spre tari mai calde….

sursa foto: sor.ro

Acvila tipatoare mica are de strabatut in zbor 17 tari....

Gata, e toamna, si o confirma si Arlie, binecunoscuta acvila tipatoare mica (Aquila pomarina), care, vineri, pe 16 septembrie, echipata cu un transmitator satelitar cu GPS, si-a inceput migratia de toamna.

Potrivit Societatii Ornitologice Romane (SOR), femela de acvila tipatoare mica a parasit teritoriile de cuibarit din judetul Brasov intre orele 10 si 11 dimineata. Pana la acel moment, specialistii nu au inregistrat vreo anomalie in plecarea acvilei din Romania spre Africa.

Amintim ca, in 2013, anul din care poarta emitatorul satelitar fixat de ornitologi, Arlie a plecat spre tari mai calde, pe 15 septembrie. Un an mai tarziu, in 2014, pasarea a parasit Romania pe 18 septembrie, iar anul trecut a pornit in migratia de toamna pe 8 septembrie.

„În prima zi a migratiei din 2016, Arlie a zburat din piemontul Fagarasilor pana la Bucuresti. Inainte de venirea serii, la ora 19.11, acvila tipatoare mica s-a oprit in apropierea Capitalei, unde a si innoptat. A doua zi dimineata a plecat spre Bulgaria. Anul acesta, Arlie si-a mutat cuibul in urma deranjului provocat de lucrarile forestiere din apropierea cuibului pe care il folosea in mod regulat. In ciuda mutarii, Arlie a cuibarit cu succes si a crescut un pui sanatos”, au constatat biologii de la Societatea Ornitologica Romana. Acestia apreciaza ca, daca Arlie va respecta acelasi traseu de migratie din anii trecuti, atunci va strabate in zbor 17 tari – Romania, Bulgaria, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Etiopia, Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola si Namibia. Arlie urmeaza sa traverseze continentul african de la Nord la Sud si de la Est la Vest.

Puteti urmari calatoria pe site-ul proiectului  – www.pomarina.ro.

Arlie este ultima dintre acvilele tipatoare mici care au fost inelate si care au primit emitatoare satelitare in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, proiect implementat de Agentia Regionala de Protectia Mediului Sibiu alaturi de Grupul Milvus si de Societatea Ornitologica Romana.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X