De 4625 Vizualizari

Animalele longevive ale Terrei – Traiesc SUTE DE ANI

Timpul nu e atat de pretios pentru unele vietuitoare

În comparaţie cu media de viaţă a oamenilor, unele animale pot fi considerate matusalemice. Sunt vieţuitoare pe Terra pentru care timpul trece lent, iar longevitatea nu este doar o vorbă goală. Animal Zoo face o trecere în revistă a necuvântătoarelor care excelează la capitolul „speranţă de viaţă”. Bineînţeles, la fiecare dintre specii se pleacă de la premisa că moartea survine din cauze naturale. (Andrei Călin)

1. SCOICA QUAHOG

1

Este, de departe, liderul incontestabil al topului celor mai longevive vieţuitoare. Molusca îşi duce zilele în apele Atlanticului de Nord, iar cercetătorii care au studiat un exemplar pescuit au stabilit că avea vârsta de 400 de ani. S-a mai ajuns la concluzia că enzimele antioxidante ale acestor necuvântătoare se deteriorează în primii 195 de ani, apoi se regenerează în mod miraculos!

2. BALENA DE GROENLANDA

BALENA DE GROENLANDA

Se laudă cu vârste cuprinse între 210 – 215 ani. Este cel mai longeviv mamifer de pe Terra, măsoară 20 de metri şi cântăreşte 136 de tone! Are habitatul în Oceanul Arctic, acolo unde se găseşte zooplanctonul. De asemenea, Balena de Groenlanda se mai laudă şi cu cea mai mare gură pe care o are un mamifer. În anul 2007 a fost capturată o balenă care avea în straturile de grăsime un harpon fabricat în SUA, în anul 1890.

 

3. PEŞTELE ÎNCRUNTAT

peste incruntat

Vede multe în viaţă, pentru că bifează 200-210 ani. Face parte din celebra familie a bibanilor şi a fost botezat „încruntat” din cauza înfăţişării mai puţin prietenoase. Măsoară, în medie, 95 de centimetri, vieţuieşte la adâncimi de 25 – 900 de metri, în Pacificul de Nord, din Japonia până în California. Longevitatea îi este pusă în pericol de pescuitul masiv la care este supus.

 

4. ARICIUL ROŞU DE MARE

ariciul-rosu-de-mare

Trăieşte circa 200 de ani şi are un areal foarte mare. Poate fi găsit în Oceanul Pacific, pe coastele Californiei, Canadei, dar şi în Alaska. Are un colorit frumos, iar corpul îi este acoperit cu spini ce măsoară 8 – 19 centimetri. Oamenii de ştiinţă care au studiat aceste vieţuitoare au descoperit, cu surprindere, că exemplarele care au atins vârsta de 200 de ani sunt fertile şi se pot înmulţi fără probleme.

5. BROASCA ŢESTOASĂ DIN GALAPAGOS

broasca testoasa

Face parte dintre speciile care l-au fascinat pe Charles Darwin, în timpul expediţiilor pe care le-a întreprins în această parte a lumii. Trăieşte între 170 – 180 de ani, este campioana broaştelor ţestoase la acest capitol. De asemenea, domină şi din punct de vedere al fizicului, pentru că atinge să cântărească 300 de kilograme. În ultimul secol, numărul acestor ţestoase a scăzut de la 250.000 la 15.000.

6. PEŞTELE DE STÂNCĂ

Poate fi întâlnit în mai multe zone, dar cel mai longeviv este cel din Peninsula Kamceatka. Are 1 metru lungime şi cântăreşte 20 – 22 de kilograme. Ajunge la vârsta respectabilă de de 155 – 160 de ani şi înoată la adâncimi de 300 – 400 de metri. Şi acest peşte este pândit de dispariţia brutală, deoarece are carnea gustoasă şi este braconat intens. Autorităţile ruse au interzis pesuitul industrial al peştelui stâncă începând cu anul 1991.

7. STURIONUL DE LAC

Sunt peşti foarte preţuiţi, graţie icrelor pe care le posedă. În majoritatea zonelor de pe Terra, sturionii sunt protejaţi de lege, pentru că sunt pe cale de dispariţie. Sturionul de lac este uriaş, ajungând să cântărească circa 100 de kilograme la maturite. Trăieşte, în medie, 150-155 de ani, în apele dulci din zonele temperate ale Americii de Nord.

8. BROASCA ŢESTOASĂ GIGANT DIN INSULELE ALDABRA

Din această ierarhie nu puteau lipsi broaştele ţestoase. Aceste animale sunt proverbiale pentru longevitatea lor, iar cele din Atolul Aldabra, aflat în Arhipelagul Seychelles, trăiesc 150 – 155 de ani, iar un exemplar valorează între 1.500 – 20.000 de dolari.

9. PEŞTELE ASPRU – PORTOCALIU

Ajunge să atingă maximum 75 de centimetri şi să cântărească cel mult 7 kilograme. Şi el preferă apele adânci din estul şi vestul Pacificului şi Atlanticului, putând fi întâlnit la 180 – 2.000 de metri. Cercetătorii au descoperit că cel mai bătrân peşte din această specie a trăit 149 de ani, dar vârsta maximă poate ajunge la 155 de ani.

10. PEŞTELE WARTY OREO

Trăieşte 140-145 de ani şi are şanse mari de supravieţuire, mai ales că îşi duce existenţa la adâncimi de 300 – 1.600 de metri, în zonele sudice ale oceanelor, iar integritatea nu-i este pusă în pericol de către oameni. Acest tip de peşte, de mici dimensiuni, este un excelent vânător, iar preferaţii lui sunt creveţii. Un exemplar a trăit, într-un acvariu din Franţa, timp de 140 de ani.

 

Tags:

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X