Sari la conținut
Home » Animalele cu abilităţi neobişnuite. Oscar, un subiect extrem de interesant pentru mass-media

Animalele cu abilităţi neobişnuite. Oscar, un subiect extrem de interesant pentru mass-media

Animalele cu abilităţi neobişnuite. Oscar, un subiect extrem de interesant pentru mass-media! Animalele cu abilităţi neobişnuite. Oare animalele au o sensibilitate aparte sau totul reprezintă o mare eroare a celor care le studiază?  De-a lungul timpului,  animalele au dovedit că au puterea de a prevesti anumite fenomene. De la cutremure, până la meciuri de fotbal.

Pisica Oscar

Animalele cu abilităţi neobişnuite. În 2007,  Oscar, o pisică de la un centru de îngrijire şi reabilitare din Rhode Island, putea să prevadă care pacienţi vor muri în viitorul apropiat. Felina se ghemuia lângă aceşti pacienţi până când avea loc inevitabilul eveniment.

Oscar a ajuns un subiect extrem de interesant pentru mass-media. A ajuns vedetă în publicaţia ştiinţifică „The New England Journal of Medicine. Articolul a avut un mare succes, iar autorul său, doctorul David Dosa, specialist în geriatrie, a primit oferta de a scrie o carte pe tema abilităţilor extraordinare ale pisicii Oscar. După publicarea cărţii, numele pisicii a fost inclus pe toate listele cu animale cu puteri neobişnuite, iar povestea ei este considerată dovada că asemenea abilităţi există, mai ales că a fost publicată într-o publicaţie renumită, potrivit scientia.ro.

Punxsutawney Phil

Unul din cele mai cunoscute şi mai bătrâne animale care făceau asemenea predicţii este marmuta Phil. În fiecare an, pe 2 februarie, o marmota este adusă în Punxsutawney. Dacă animalul iese din vizuina ei, atunci primăvara va veni mai repede. Iar dacă marmota rămâne în vizuina ei, deoarece se presupune că îşi vede umbra, iarna va mai dura încă două luni.

Această tradiţie este doar de dragul distracţiei; nimeni nu ia în serios predicţiile marmotelor. Ceea ce este normal, mai ales că marmota Phil nu a prezis corect în proporţie de 66%, conform informaţiilor furnizate de Camera de Comerţ din Punxsutawney.

Câinii prezicători ai lui Rupert Sheldrake

Rupert Sheldrake, biochimist şi cercetător al fenomenelor paranormale, a reuşit să surprindă întreaga lume când a anunţat că unii câini se folosesc de puterile lor de prezicere pentru a determina când se vor întoarce stăpânii lor acasă.

Acesta a observat îndelung un câine numit Jaytee şi a realizat că Jaytee ieşea pe terasă cu puţin timp înainte ca stăpânul sau să se întoarcă acasă. Studiul lui Sheldrake a fost criticat de profesorul Richard Wiseman, deoarece s-a folosit de o analiză post hoc. Sheldrake şi-a obţinut informaţiile, apoi a căutat exemple care să-i susţină afirmaţiile. 

Wiseman a experimentat, la rândul sau, pe Jaytee. Concluzia este că nu există o corelaţie între comportamentul lui Jaytee şi sosirea stăpânului acasă deoarece câinele ieşea pe verandă de foarte multe ori pe zi. Metodologia lui Sheldrake era asemănătoare cu o eroare logică informală, denumită eroarea trăgătorului texan.

Caracatiţa Paul

La ultimele turnee finale, indiferent ca a fost vorba despre Cupa Mondiala sau Campionatul European, a devenit o tradiție să existe un animal prezicator. Celebrul Paul, caracatita care a uimit o lume intreaga in 2010, in timpul CM din Africa de Sud, cand a prezis corect toate rezultatele.

Leu de mare Watson

Iar la Euro 2016, animalul prezicator este un leu de mare pe nume Watson. Acesta s-a remarcat deja in timpul Cupei Mondiale din Brazilia, de acum doi ani, cand a ghicit toate rezultatele Frantei, mai putin cel din sferturile de finala, cu Germania.