Câteva alimente care nu sunt recomandate pentru cățelul dumneavoastră, acestea îi pot face foarte mult rău:

Ceapa și usturoiul, două alimente toxice

În categoria alimentelor periculoase pentru câini este inclusă şi ceapa. Este puţin probabil ca patrupedul să mănânce ceapă crudă, dar şi cea prăjită sau fiartă din mâncarea gătită este la fel de toxică pentru el, din cauza sulfoxizilor şi disulfidelor pe care le conţin. Aceste substanţe pot afecta globulele roşii, ducând la anemie.

O cantitate mare de ceapă poate pune în pericol viaţa câinelui. Anemia apare, de regulă, la câteva zile de la ingestia cepei, motiv pentru care poate fi destul de dificil de identificat cauza stării de rău. Usturoiul are un efect similar asupra câinilor.

Ouăle şi carnea crudă, interzise

Dacă nu sunt preparate termic, ouăle şi carnea pot provoca toxiinfecţii alimentare cu bacterii precum Salmonella sau E. coli. Ouăle crude conţin o enzimă care blochează absorbţia unei vitamine din grupul B. Carenţa acestei vitamine poate duce la apariţia unor probleme cutanate.

Oasele, bune sau rele?

Oasele au făcut parte din alimentaţia patrupedelor din sălbăticie, dar medicii veterinari atrag atenţia că riscăm să punem în pericol cu ele sănătatea câinilor. Oasele sunt o sursă naturală de minerale (în special calciu) şi ajută la menţinerea unei igiene bucale optime, dar aspectele negative ale consumului de oase cântăresc mai greu.

Mai ales dacă sunt fierte, oasele se fragmentează în aşchii ascuţite care pot provoca leziuni la nivelul esofagului sau intestinelor, pot duce la blocarea căilor aeriene şi, deci, la sufocare, sau pot provoca hemoragii masive la nivelul cavităţii bucale.

Cele mai periculoase sunt oasele mici, de pasăre, iepure, miel şi porc, pe care medicii veterinari nu le recomandă. Dacă doriţi totuşi să vă răsfăţaţi câinele cu un os, alegeţi-le pe cele mari de vită, care nu pot fi sparte uşor.

V.M.