Sari la conținut
Home » Neinfricatul Alano Spaniol – de peste 1.500 de ani!

Neinfricatul Alano Spaniol – de peste 1.500 de ani!

Bulldog-ul Spaniol face parte din grupa Mastiff, el fiind cunoscut si sub numele de Alano Spaniol. Aceasta rasa este foarte veche, fiind stramosul unor rase din Molossia, prea putin cunoscute azi. Sunt vechi de mai bine de 1.500 de ani, avand cu timpul multe intrebuintari, dintre cele mai uzuale fiind cea de vanator sau luptator. In prezent singura lor folosinta este in vanatoare sau paza.
Potrivit petup.ro, exemplarele de Bulldog Spaniol au o statura mare, fiind caini robusti.
Bulldog-ul Spaniol este proportionat armonios, are cavitatea toracica arcuita, pieptul ii ajunge pana la genunchi si umerii ii sunt puternici. Picioarele posterioare sunt mai musculoase fata de cele anterioare si foarte drepte, privite din orice unghi. Are labele mai mari spre deosebire de alti caini de aceeasi talie. Are picioarele posterioare cu glezne bine dezvoltate, iar coada sa sta arcuita in sus, ce nu necesita niciodata taiere ca la alte rase. Are un gat puternic si solid, lat, are doua barbii si o fizionomie foarte serioasa, dand impresia de sobrietate, fiind cam patratos. Botul sau este lat si lung, nasul mare, negru si lat, iar urechile scurte, putin rotunjite catre varf, de marime mijlocie ce ii cad lejer peste fata. Bulldog-ul Spaniol are labele foarte puternice, iar dantura dezvoltata foarte bine, determinand o muscatura puternica. Blana lor este scurta, stralucitoare si in diverse culori: galben, gri inchis, bej sau roscat.Albul nu trebuie sa predomine culoarea acestei rase, petele albe fiind admise pe gat sau piept, pe bot sau pe partea de jos a picioarelor sau in varf de coada.
Este un caine foarte dominant si serios, dar si foarte controlabil de stapanul sau, avand o mare supunere fata de acesta. Rasa este afectuoasa fata de familie si fata de persoanele cunoscute, extrem de rabdatoare si buna cu copii, dau dovada de incredere, fiind stabili si ascultatori, nu latra mult, dar sunt suspiciosi cu strainii atacand pe neasteptate daca li se ordona. Este sociabil in prezenta altor caini, dar daca va fi provocat nu se va da in laturi. Este necesar ca Bulldog-ul Spaniol sa aiba un stapan puternic, dominant care sa-i faca sa asculte.
Avand o blana scurta nu necesita decat o periere lunara pentru a indeparta blana moarta ce se aduna. Baia trebuie facuta doar daca este chiar necesara, pentru ca altfel i se indeparteaza tesutul gras de pe piele. Se poate catara in copaci cu agilitate, fiind capabili sa sara mult chiar din pozitie sezanda, fiind greu de intretinut in spatii inchise. Puii in aceasta rasa, mai ales masculuii au tendinta de a roade orice prind, fiind foarte distructivi.
Bulldog-ul spaniol este o rasa foarte rezistenta, sanatoasa, fara a fi predispusa sa sufere de diverse boli. De asemenea, este una din putinele rase care nu saliveaza, nu lasa bale si nu sforaie. Prefera spatiile deschise, facandu-si culcusul cel mai potrivit in aer liber, intr-o curte, neavand probleme nici cu temperaturile ridicate, nici cu cele scazute sau cu uscaciunea si umezeala. Se adapteaza repede si bine la orice climat. Daca scopul intretinerii lor este acela de a fi animale de casa, atunci trebuie sa aveti grija ca vor avea suficienta activitate, necesitand macar trei-patru plimbari scurte in fiecare zi, in spatii deschise unde sa poata si alerga.