Sari la conținut
Home » Află totul despre hipertermia severă la câ ini. Care sunt cauzele?

Află totul despre hipertermia severă la câ ini. Care sunt cauzele?

Află totul despre hipertermia severă la caini. Care sunt cauzele?  În momentul în care se instaleaza hipertermia severa, animalele se pot îmbolnăvi sau își pot pierde viața.

Cand mecanismele organismului sanatos nu mai pot mentine temperatura corporala in limite normale se instalează socul caloric /hipertermia. Ce înseamnă? Animalele nu poseda sisteme eficiente de racire (cum se intampla la oameni care transpira) si se supraincalzesc.

Un caine cu un soc caloric moderat (temperatura corporala de la 40 grade Celsius la 41 grade Celsius) se poate recupera intr-o ora, daca i se acorda cu promptitudine primul ajutor si ingrijire medical-veterinara de specialitate.

Hipertermia severa (temperatura corporala de peste 41 grade Celsius) poate fi fatala, astfel ca asistenta medical-veterinara imediata este absolut necesara.

O sa va prezentam in cele ce urmeaza cum putem preveni aparitia socului termic la caini si ulterior cum il identificam, ce trebuie sa facem, ce va face medicul veterinar si ulterior ce ingrijiri ii vom de cainelui nostru.

Prevenirea socului caloric la cainiOrice animalut de companie care nu se poate auto-racori prezinta riscul de a dezvolta socul caloric. Urmand aceste recomandari puteti preveni aparitia unor probleme grave.

Tineti la racoare si umbra animalutele de companie cu afectiuni predispozante cum ar fi boli cardiace, obezitate, varsta mai inaintata sau probleme respiratorii. Chiar si un regim de activitate normal pentru aceste animale poate fi daunator.

Asigurati-le animalutelor voastre accesul la apa in permanenta

Boxer, Bulldog, Mops, Pekinez, Shih Tzu sunt rase de caini ce trebuie supravegheate mult mai atent in zilele calduroase pentru ca sunt predispuse la soc caloric din cauza modificarilor anatomice la nivel respirator.

Nu va lasati niciodata animalutul de companie intr-o masina incinsa, parcata, chiar daca ati lasat-o la umbra si cu geamurile deschise, si nu lipsiti mai mult de cateva minute. Evitati sa scoateti cainii batrani afara cand soarele arde la amiaza.
Intr-o zi torida limitati miscarea si nu va luati cainele la jogging cu voi. Prea multa miscare, atunci cand vremea este foarte calda, poate fi periculoasa.
Cand e cald nu-i puneti botnita cainelui vostru.
Evitati locuri cum ar fi plaja si zonele asfaltate sau betonate, unde caldura este reflectata si nu exista niciun acces la umbra.
Umezindu-va cainele cu ajutorul unui pulverizator cu apa rece sau permitandu-i sa inoate! Acestea pot ajuta la mentinerea unei temperaturi corporale normale.
Mutati-va cainele intr-o zona racoroasa a casei. Aerul conditionat este una dintre cele mai bune modalitati de a racori un caine, dar nu este intotdeauna si una dintre cele mai sigure modalitati.

Dar cum ne putem da seama care sunt semnele?Un caine care sufera de soc hipertermic va afisa mai multe semne:

  • respiratie accelerata sau senzatie de sufocare,
  • limba de culoare rosu aprins,
  • gingii rosii sau palide,
  • saliva vascoasa si lipicioasa,
  • depresie,
  • slabiciune,
  • ameteli,
  • varsaturi – uneori cu sange,
  • diaree,
  • soc,
  • coma.

Ce ar trebui sa faceti in cazul socului caloric la caini?

Indepartati cainele imediat din zona fierbinte. Inainte de a-l prezenta medicului veterinar, scadeti-i temperatura corporala umezindu-l in totalitate cu apa rece (in cazul cainilor foarte mici, folositi apa calduta), apoi intensificati circulatia aerului in jurul sau cu ajutorul unui ventilator.

ATENTIE! Folosirea apei foarte reci poate fi contraproductiva, racirea prea rapida permitandu-i temperaturii lui corporale sa devina prea mica poate duce la aparitia altor afectiuni medicale capabile sa puna in pericol viata animalului. Temperatura organismului trebuie verificata la fiecare 5 minute.

De indata ce temperatura corporala este 39,5 grade Celsius, procedurile de racire vor incetata si cainele trebuie uscat in intregime si acoperit astfel incat sa nu continue sa piarda caldura.

Chiar daca cainele pare sa-si revina, prezentati-va cu el la medicul veterinar cat mai curand posibil. In continuare, el trebuie examinat avand in vedere ca acesta poate fi deshidratat sau poate prezenta alte complicatii.

Permiteti-i accesul liber la apa sau la o solutie rehidratanta pentru copii daca cainele poate bea singur. Nu incercati sa-l alimentati fortat cu apa rece; cainele poate aspira apa sau se poate sufoca.

Nu ezitati sa sunati un medic veterinar sa va dea sfaturile de mai sus prin telefon daca nu le mai tineti minte sau nu le stiti.