Sari la conținut
Home » Affenpinscher sau CÂINELE MAIMUȚĂ

Affenpinscher sau CÂINELE MAIMUȚĂ

Câinele din rasa Affenpinscher, numit și „micii diavoli mustăcioși”, este un companion mic, fermecător, în general liniștit, dar poate fi și scânteietor, încăpățânat atunci când este provocat.  ORIGINECâinii Affenpinscher cu originile din Germania și-au atins popularitatea chiar înainte de Primul Război Mondial.„American Kennel Club” a recunoscut rasa Affenpinscher în 1936.De ce îi spun specialiștii și „terrierul maimuță”? Datorită structurii neobișnuite a feței, dată de ochii mari și negri, de proeminența maxilarului inferior, dar și datorită expresiei acesteia și a curiozității specifice acestor câini.Câinii din această rasă sunt mici de statură. Au pieptul lat, apul rotund și bot scurt, puțin turtit și foarte păros. Ochii sunt negri, rotunzi. Are gâtul scurt și arcuit iar urechile sunt îndoite și mici. În anumite țări s-a interzis tăierea cozii dar mulți crescători profesioniști încă practică această tradiție. La maturitate ajunge până la 25 – 38 cm și ajung să cântărească între 3 și 3,36 kg, potrivit site-ului animalutul.ro.Au blana densă, aspră și aparent mereu încâlcită, în culori precum: negru, gri, argintiu, negru și cafeniu sau brun roșcat. Primul strat de blană este ușor cârlionțat. Blana mai lungă în jurul capului și umerilor dă impresia unei pelerine.PERSONALITATECâinii din rasa Affenpinscher au personalitatea unui terrier. Se înțeleg perfect cu alți câini și alte animale, mai ales dacă au crescut împreună. Din cauza moștenirii sale ca vânător de rozătoare, acești câini de obicei nu sunt compatibili cu animale de companie mici, în special rozătoare.

 Sunt câini îndrăzneți, încăpățânați, curioși, dar, în același timp, adoră să se joace. Încrezători în forțele proprii, iau în serios datoria de a proteja casa, familia și teritoriu și nu vor ceda nici măcar în fața unor câini de talie mare.

Chiar dacă par inofensivi și liniștiți, câinii din această rasă au nevoie de foarte multă răbdare și îngrijire. Nu trebuie lăsați nedresați sau singuri în casă pentru multă vreme. Socializarea frecventă cu alți oameni și animale este o necesitate pentru ca aceștia să crească și să devină adulți echilibrați. Devin autoritari mai ales dacă stăpânul nu le va impune reguli și restricții. Adoră să petreacă timpul cu familia și au nevoie de atenție din partea stăpânului principal. Stăpânii trebuie să îi arate mereu cine e șeful în casă, să nu lase garda jos.DRESAJÎnvață foarte repede comenzi și adoră să facă ceva. Unii câini Affenpinscher nu pot locui în apartament, având nevoie să alerge în curte pentru a-și consuma energia. Nu sunt recomandați pentru familiile care au copii mici întrucât nu suportă gălăgia mare sau țipetele copiilor. Uneori se panichează atunci când au în preajmă un copil sau o persoană foarte agitată și au nevoie de un timp pentru a se calma.E un câine ideal pentru familiile care sunt active. În momentul în care mediul în care trăiește nu-i este favorabil, câinele devine apatic și agresiv.SĂNĂTATEAffenpinscher nu au probleme mari de sănătate, dar sunt predispuși la fracturi sau entorse. Asemenea altor rase cu botul turtit. Mai mult, câinii din această rasă pot avea probleme cu sistemul respirator pe timp de vară.ÎNGRIJIRESpecialiștii avertizează că acești campioni adoră să stea în natură, dar nu rezistă la frig, sunt sensibili la temperaturile extreme, ceea ce înseamnă că iarna trebuie protejați de frig și vara în perioade de caniculă. De asemenea, trebuie periat aproximativ de două ori pe săptămână. Câinii care trăiesc în apartament trebuie scoși în fiecare zi afară. Blana nu trebuie niciodată tăiată prea scurt. Părul din colțul ochilor trebuie tăiat periodic, în felul acesta sunt înlăturate riscurile unor iritații sau infecții. De obicei năpârlesc foarte puțin.ÎNMULȚIREFemelele dau naștere la unu – trei pui în medie, iar speranța de viață a acestora este între 12 și 14 ani.