Sari la conținut
Home » Adaptarea, un lucru important când îți iei un animal de companie

Adaptarea, un lucru important când îți iei un animal de companie

Adaptarea, un lucru important când îți iei un animal de companie. Dacă ți-ai luat inima în dinți și ai decis să te responsabilizezi și să devii stăpânul unui animal de companie trebuie să știi ce trebuie făcut pentru adaptarea ta cu acesta.

Fie că e vorba de un câine, de o pisică, un peruș, un hamster, o veveriță siberiană, ptrebuie să te informezi în prealabil ce înseamnă să ai grijă de o altă ființă care va depinde exclusiv de tine și familia ta.

Ce opțiuni ai pentru a avea animalul tău de companie

Dacă vrei un animal de companie poți să optezi pentru un exemplar de rasă sau poți căuta pe grupurile și site-urile de adopții, mai ales că poți găsi și acolo ceea ce cauți.

Din păcate, multe persoane aleg să renunțe la un câine sau la o pisică din diverse motive, mai mult sau mai puțin de înțeles.  Acest fenomen este destul de des întâlnit și nu trebuie încurajat.

În București și orașele din țară se pot vizita sediile ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor) care găzduiesc câini, de multe ori de rasă, care, dacă nu vor fi adoptați într-un anumit interval sau salvați de ONG-uri de profil, riscă să fie eutanasiați. Aici poți găsi un animal care iți va oferi multă iubire.

Un îngrijitor de la un adăpost de animale a declarat pentru animalzoo: ”Există și o categorie de părinți care renunță la animalul de companie după ce acesta nu mai este pui, iar copilul se plictisește sau nu se responsabilizează.”

Totodată, nu mai e o noutate că bătrânii posesori de animale care sunt luați în grija copiilor sau instituționalizați într-un centru de recuperare sau cămin pentru persoane vârstnice, la stat sau la privat, sunt nevoiți să renunțe la cei mai buni prieteni necuvântători, de cele mai multe ori fără a avea vreun cuvânt de spus. De asemenea, animale odinioară iubite și răsfățate rămân ale nimănui și după ce stăpânii pierd lupta pentru viață.

Îngrijirea unui animal de companie

Fiecare rasă, fiecare necuvântătoare, chiar salvată de la tomberon, presupune hrană adecvată, tratamente, deparazitare, sterilizare, dacă e cazul. Dacă e vorba de un animal adoptat sau salvat de pe un grup al iubitorilor de animale în urma unui incident nefericit, atunci e nevoie de investigații suplimentare. Totodată, îngrijirea unui animal de companie necesită și cunoștințe despre siguranța acestuia. Astfel, dacă îl iei fără carnet de sanatate, e necesar să-i faci unul din prima zi și trebuie să mergi cu acesta la un cabinet veterinar.

Adaptarea, un lucru important când îți iei un animal de companie

Înainte de a aduce noul companion acasă, încearcă să-l aduci în cămin înainte de weekend sau în concediu, pentru a avea timp suficient pentru a vă obișnui împreună.

Nu doar oamenii au tabieturi, ci și animalele, iar dacă e vorba de un pui, pregătește-te să auzi un mieunat sau lătrat îndelung, chiar și pe durata mai multor nopți. Stai liniștit, vor trece cu timpul. Cu cât noul companion se va simți iubit și în siguranță se va liniști și va considera că a ajuns acasă.

Aceste suflete au nevoie și de foarte multă atenție și dragoste, precum și de răbdare nemăsurată.

Atenție, dacă ai un copil, asigură-te că nu va confunda noua ființă cu o altă jucărie maleabilă, că nu o va chinui din dorința de a se juca.