Sari la conținut
Home » Activistă pentru drepturile animalelor din Bacău a întrerupt rugăciunea Papei, implorându-I să condamne coridele

Activistă pentru drepturile animalelor din Bacău a întrerupt rugăciunea Papei, implorându-I să condamne coridele

Activistă pentru drepturile animalelor, purtând un tricou cu inscripția „Stop Binecuvântarea Corridelor”, o româncă din Bacău, membră PETA, a întrerupt o slujbă de rugăciune la Bazilica Sfântul Paul din afara Zidurilor în Roma la care a participat Papa Francisc. Femeia, alături de altă activistă din Germania, la implorat pe Sfinția Sa să rupă legăturile Bisericii Catolice cu coridele și să condamne acest sport sângeros.

Activistă pentru drepturile animalelor din Bacău a întrerupt rugăciunea Papei

„Taurii sunt chinuiți, înjunghiați și omorâți în uralele și aplauzele spectatorilor, cu binecuvântarea preoților catolici, de aceea m-am simțit obligat să vorbesc despre asta” spune Teodora Zglimbea, 39. „Sper că Papa Francisc va condamna industria teribilă a corridelor și vabilă. rupe legăturile bisericii cu aceste spectacole sângeroase și nemiloase.”

În fiecare an, zeci de mii de tauri sunt chinuiți și uciși în festivalurile de corrido din întreaga lume, multe dintre acestea fiind organizate în onoarea sfinților catolici. În cadrul acestor evenimente, bărbați călare în spatele și gâtul taurului, în timp ce alții îi înfig banderile în spate, provocându-i durere ori de câte ori mișcă capul și afectându-i mobilitatea. Într-un final, când taurul devine slăbit din cauza pierderii de sânge, apare un matador care caută să-l ucidă, înjunghiindu-l cu o sabie în plămâni sau, dacă aceasta eșuează, tăindu-i măduva spinării cu un cuțit. Taurul poate fi paralizat, dar conștient, în timp ce matadorul îi taie urechile sau coada ca trofee, iar trupul său este târât din arenă.

 În secolul al XVI-lea, Papa Pius V a interzis coridele, pe care le-a descris drept „spectacole de cruzime și josnice ale diavolului și nu ale omului”

Papa Francisc a scris în enciclica sa Laudato Si’ că „fiecare act de cruzime față de orice creatură este ‘contrar demnității umane’”, iar încă din secolul al XVI-lea, Papa Pius V – care a fost canonizat – a interzis coridele, pe care le-a descris drept „spectacole de cruzime și josnice ale diavolului și nu ale omului”, contrare „pietății și carității creștine”. Interdicția nu permite preoților și altor membri ai clerului să participe la coride și interzice desfășurarea acestor evenimente în zilele de sărbătoare religioasă. Cu toate acestea, Biserica nu reușește să impună interdicția, iar preoții catolici oficiază adesea ceremonii religioase în arenele de corridă și slujesc toreadorii în capelele din arene. Unii chiar atacă tauri în arene îmbrăcați în sutană.

Cele două activiste fac parte din PETA – al cărei motto afirmă, printre altele, că „animalele nu ne aparțin pentru a fi folosite în scopuri de divertisment sau abuzate în orice alt mod” – se opune specisismului, o ideologie care promovează superioritatea umană.