Sari la conținut
Home » Un nou studiu despre comportamentul câinilor! Se joacă de dragul nostru?

Un nou studiu despre comportamentul câinilor! Se joacă de dragul nostru?

Un nou studiu despre comportamentul câinilor! Se joacă de dragul nostru?

Câinii sunt mai predispuși să se joace dacă proprietarii sunt prezenți și îi urmăresc!

Potrivit unor informații preluate de Agerpres, câinii au o dorință mai mare de a se juca și socializa cu alte animale, dacă proprietarii sunt prezenți! Se pare că, acest tip de comportament este adoptat pentru a ne face nouă pe plac.

Lindsay Mehrkam a declarat pentru AFP că animalele noastre de companie examinează nivelul de atenție pe care îl oferim. Experta în comportamentul animalelor şi autoare principală a studiului publicat în jurnalul Animal Cognition, ea a supravegheat un experiment ce a implicat zece perechi de câini de companie care au trăit împreună cel puţin şase luni şi care, de obicei, se jucau unii cu alţii cel puţin o dată pe zi, potrivit proprietarilor lor.

Cercetătorii au înregistrat pe video perechile în trei situaţii: când proprietarul era plecat, când acesta era prezent dar îi ignora şi când era prezent şi le acorda multă atenţie, complimentând animalele verbal şi mângâindu-le.

Pentru a se asigura de soliditatea experimentului, cercetătorii au recreat aceste situaţii de trei ori, pe parcursul a câteva zile. Potrivit lui Mehrkam, o atenţie sporită din partea proprietarului favorizează joaca în rândul câinilor, atenţia umană augmentând atât frecvenţa, cât şi intensitatea comportamentelor asociate jocului.

„Este frapant că atunci când câini care au ocazia să se joace unii cu alţii sunt totuşi mai înclinaţi să facă mişcare şi să se joace când o persoană le dă atenţie”, a declarat unul dintre coautorii studiului, Clive Wynne, de la Universitatea din Arizona.

Prezenţa unui om poate, de asemenea, să reprezinte un factor declanşator ce îmbogăţeşte mediul câinelui, provocând eventual un aflux de oxitocină, aşa-numitul hormon al iubirii, care aduce o stare emoţională pozitivă şi îmbie la joacă.

„Acest gen de studii conduc la mai multe întrebări decât răspunsuri”, a declarat Lindsay Mehrkam, care a adăugat că încearcă să urmărească mai multe piste în funcţie de aceste rezultate şi are în desfăşurare şi alte experimente.

De asemenea, este posibil ca prezenţa proprietarilor să le ofere câinilor un sentiment de siguranţă.