Sari la conținut
Home » Oamenii infectați cu SARS-CoV-2 ar putea fi depistați mai repede. Cine sunt „detectivii”?

Oamenii infectați cu SARS-CoV-2 ar putea fi depistați mai repede. Cine sunt „detectivii”?

Oamenii infectați cu SARS-CoV-2 ar putea fi depistați mai repede. Cine sunt „detectivii”?

Testul de referință pentru diagnosticul specific de COVID-19, cunoscut sub denumirea de ARN viral SARS-CoV-2, iar timpul de eliberare al rezultatelor este de 72 de ore lucrătoare de la momentul recoltării.  O alternativă mai rapidă a acestor teste pentru depistarea pasagerilor infectați cu COVID-19 sunt câinii.

Finlanda a lansat un program pilot pe aeroportul din Helsinki care prevede identificarea pasagerilor infectați cu SARS-CoV-2 cu ajutorul câinilor, transmite Agerpres.

Animalele urmează să detecteze persoanele bolnave cu ajutorul mirosului, informează mass-media locale citate de EFE.

Patru câini din rase diferite vor fi puși la muncă patru luni. Ei trebuie să detecteze pasagerii contaminaţi cu noul coronavirus, în cadrul acestui proiect. Guvernul finlandez finanțează acest program și susține că dacă va avea succes, ar putea fi o alternativă mai rapidă şi mai ieftină la actualele teste PCR.

Iniţiativa, susţinută de Asociaţia Finlandeză de Detectare Olfactivă, este primul experiment de acest tip din Europa şi al doilea din lume (după Emiratele Arabe). Experţi din Australia, Franţa, Germania şi SUA fac de asemenea investigaţii în această direcţie.

„Dacă proiectul pilot are succes, rezultatele vor avea aceeaşi valabilitate ca şi testele PCR. Pasagerii vor fi mirosiţi de câini, la fel ca la controalele anti-drog”, a declarat un responsabil al aeroportului.

Această procedură nu implica contactul direct cu câinele

Pasagerii care se vor oferi voluntari vor trebui să se frece pe piele cu o bucată de pânză pe care o vor introduce într-un recipient. Ulterior, acesta va fi mirosit de un câine într-un compartiment alăturat. În cazul detectării unei persoane pozitive, câinele ar da alerta în doar zece 10 secunde, susțin finlandezii. Asta pentru că mirosul coronavirusului ar fi uşor de detectat de către câini, potrivit experților. Pentru a verifica eficienţa proiectului, presupusele cazuri pozitive vor fi supuseși unui test PCR.

Cei patru câini, care se numesc Valo, Miina, ET şi Kossi, au fost antrenaţi să detecteze cu ajutorul mirosului boli precum cancerul sau diabetul.