Din cuprinsul articolului
Poate avea umanitatea un rol în evoluția speciilor? Cu siguranță da, în condițiile în care există implicare în reproducerea selectivă a unor specii. Un bun exemplu este cel al animalelor de companie, după cum arată un studiu publicat chiar în acest an.
Câinii și pisicile, necuvântătoarele care există în număr foarte mare în gospodării, reprezintă specii separate de 50 de milioane de ani de evoluție, dar care în ultima perioadă de timp au ajuns să dezvolte forme de cranii similare în urma intervenției omului.
Oamenii de știință au descoperit că animalele noastre de companie atât de iubite au evoluat independent în moduri neașteptate din cauza fenomenului de reproducere selectivă a speciilor. Poate părea straniu, însă preferința umană pentru anumite trăsături caracteristice bebelușilor a remodelat, de-a lungul generațiilor, oasele craniene ale câinilor și pisicilor, care au ajuns să fie foarte asemănătoare.
Analiza craniilor de câini, pisici plus animale sălbatice „înrudite”
Nu mai puțin de 1810 cranii au fost incluse în studiul în care s-au implicat specialiști de la Universitatea Cornell și de la Universitatea Washington. Oasele au fost selectate de la câini domestici, pisici domestice, dar și de la canide sălbatice (de exemplu lup, vulpe, șacal) plus felide sălbatice (precum leu, tigru, jaguar sau serval).
Studiul intitulat „Evoluția imitațiilor: Divergență și convergență în cadrul și între rasele de pisici și câini” a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Cea mai importantă concluzie este că rasele precum pisicile persane și câinii pug au dezvoltat forme de cranii remarcabil de asemănătoare, în ciuda faptului că au evoluat din strămoși cu structuri craniene foarte diferite.
Câinii și pisicile au acum cranii cu forme surprinzător de variate față de alte animale din aceleași familii de mamifere. În urma selecției artificiale realizate de om (inclusiv prin inventarea și modificarea unor rase), unii câini și unele pisici au acum cranii foarte asemănătoare. Practic, unele rase de câini seamănă mai mult cu unele rase de pisici, din punct de vedere al formei craniului, decât cu propriii lor strămoși sau alți membri ai speciei lor.
Când ne gândim la câini, varietatea în sine pare ceva foarte normal, dar pisicile le considerăm extrem de asemănătoare între ele. Realitatea este însă că nici aici nu există uniformitate.
Unele pisici domestice, în special rasele cu fața mai plată, precum pisicile persane, au cranii mai asemănătoare cu cele ale câinilor mops (pugs) decât cu cele ale pisicilor sălbatice. O astfel de convergență a dus de altfel la probleme de sănătate, cum ar fi probleme respiratorii și oculare la aceste exemplare.

Evoluția animalelor de companie, modelată puternic de preferințele umane
Crescătorii de câini și pisici au ales să reproducă specii cu unele trăsături care amintesc de bebelușii umani. Au fost selectate specii cu ochi mari, cap rotund și bot scurt atât la pisici, cât și la câini.
Astfel de caracteristici s-a dovedit a activa mai puternic intenția de îngrijire din partea oamenilor, apelându-se practic la o condiție instinctuală umană, o atitudine ce ține de subconștient. Preferințele au modelat standardele de reproducere în moduri aproape identice între specii la pisici și câini.
Dincolo de rasele mai sus menționate, putem aminti de pechinez și de buldog englez în cazul câinilor sau de birmaneză în cazul pisicilor. Standardele asociaților de crescători pentru astfel de animale de companie seamănă extrem de mult între canide și felide.
Rasa pug – mops a devenit printre cele cu notorietate în lumea modernă, fiind tot mai prezentă în diverse simboluri din cultura pop. Lumea fashion a preluat imaginea și denumirea pug, iar industria jocurilor video nu a făcut excepție – există titluri de specialitate care ilustrează simpaticul cățeluș, de exemplu Turbo Pug sau Pug Run.
De notorietate este și seria sloturilor video The Dog House de la Pragmatic Play. Fie că vorbim despre jocul original sau versiuni precum The Dog House Megaways, The Dog House Multihold, The Dog House Jackpot Play, The Dog House – Dog or Alive, The Dog House – Royal Hunt sau The Dog House – Muttely Crew, ele pot fi jucat cu mize reale, dar și în versiuni demo la NetBet (L1160651W000195 ONJN, 18+, Fii Responsabil), cel mai mare casino online din România.
Cum s-a realizat studiul cu privire la evoluția craniilor de pisici și câini
Cercetătorii studiului mai sus menționat au folosit morfometria geometrică tridimensională, o abordare matematică sofisticată pentru analiza profundă a formei craniului. Au fost plasate 47 de repere tridimensionale în cazul fiecărui exemplar studiat și s-a mizat pe analize statistice pentru a se cuantifica asemănările și diferențele.
Din cele 1810 cranii studiate, 148 au fost ale unor pisici domestice, 677 ale unor câini domestici, 69 au provenit de la pisici sălbatice și 287 de la lupi. Studiul a mai inclus exemplare din alte 23 de specii de canide, 33 de specii de felide și 93 de specii de diverse carnivore.
Varietatea limitată a formelor craniului la câinii sălbatici nu se datorează limitelor genetice. Selecția naturală a favorizat anumite forme în mod clar. În cazul animalelor domestice, omul a intervenit în procesul natural și a selectat unele preferințe pentru reproducere nu doar la câini, ci și la pisici.
Astfel, evoluția s-a realizat foarte rapid, rezultând chiar forme extreme ale craniului. Din păcate, problemele de sănătate rezultate în cazul unor rase au fost ignorate inițial, aspectul fizic având prioritate.
Este interesant faptul că naturii i-au trebuit zeci de milioane de ani pentru a crea diferențele dintre pisici și câini, dar pentru oameni au fost necesare doar câteva secole pentru a modifica substanțial procesul de evoluție al respectivelor specii de animale.
Pe de o parte, studiul remarcă flexibilitatea dezvoltării mamiferelor, dar pe de altă parte ridică întrebări importante de natură etică, despre rolul nostru în modelarea evoluției speciilor.