Sari la conținut
Home » Zece greseli comune cand ai grija de un animal

Zece greseli comune cand ai grija de un animal

Iti iubesti patrupedul si ii doresti doar binele! Atunci ce se intampla de ajung cainii la medicul veterinar pentru tratament. De ce sufera ei?In primul rand, pot sa sufere de boli in fata carora nu ii poti apara. Ele se intampla, sunt evenimente nefericite ce produc durere. Insa exista si o alta categorie de boli, de la simple la foarte complicate, ce din pacate se intampla cu voia noastra a oamenilor sau din vina noastra, nu ca am vrea ci pentru ca, poate, presupunem ca cele mai bune intentii ale noastre se vor materializa in cel mai bun mediu de viata pentru cainele nostru.Dr. Daniel Lescai – Doctor in Medicina Veterinara – prezinta, potrivit Agerpres, zece greseli comune pe care le poti face atunci cand ai grija de un animal, dar si sfaturi in legatura cu modul de a evita producerea acestora.Potrivit specialistului ”rolul unui astfel de liste este acela de a te ajuta sa recunosti din timp anumite tipare sau obiceiuri ce ar putea fi in detrimentul sanatatii si bunastarii cainelui din casa ta”.Asadar, iata-le:

  1. “O secunda l-am lasat fara lesa, el este ascultator de obicei”. In Romania, putine sunt locurile in care masinile nu au acces, iar oamenii si cainii lor se pot plimba in voie. Majoritatea oraselor sunt o jungla urbana in care masinile sunt prezente peste tot iar aglomeratia ne produce tuturor frustrari si anxietate, se conduce repede sau mai putin atent. Cainele, oricat de inteligent ar fi, oricat de antrenat ar fi si oricat de obisnuit ar fi, uneori poate face ceva neprevazut sau poate pur si simplu nu stie sa se pazeasca singur.

Pune-i zgarda si foloseste lesa! Este mult mai sigur. Scuza cum ca “nu s-a intamplat niciodata“, din pacate nu foloseste la nimic. Un accident auto se poate intampla doar o data, in multe situatii.

  1. “Mi-a spus cineva sa-i dau pastilele astea, dar tot nu e bine si nu stiu ce are“. Este in regula sa impartasesti experientele tale in legatura cu cainele tau cu alti “parinti” iubitori de catei. In schimb, a trata “dupa ureche” propriul caine bazat pe prezumtia ca “si al meu a avut la fel si i-am data asta si a fost bine” ar trebui sa fie inlocuita de un consult medical veterinar adevarat, investigatii, diagnostic si abia apoi un tratament si mai ales o evaluare a reusitei tratamentului. Daca totusi acel “cineva” are pregatire medicala este bine sa tii minte si diagnosticul ce a fost luat in vedere dar si numele si cantitatea de medicamente folosite. Ar putea fi de ajutor in cazul in care alegi pana la urma sa soliciti o consultatie de specialitate. Este bine de asemenea, daca ai cunostinta despre vreo “pastila” care la oameni functioneaza in anumite situatii, sa eviti sa i-o dai, “poate se face bine“. Poti face mai mult rau decat bine si complici situatia inutil.
  2. “Nu a fost niciodata bolnav, nu a fost niciodata la doctor“. Este foarte bine daca nu a fost niciodata bolnav sau daca nu a manifestat vreodata semnele evidente ale unei boli. Cu toate astea, medicina are mai ales un rol preventiv. Vizitele periodice ajuta cainele sa se obisnuiasca cu medicul veterinar si manoperele periodice. Vaccinarile si deparazitarile pot fi realizate doar prin vizita la medic. Unele boli nu sunt vizibile pentru privirea celui fara antrenament medical iar alte boli pot evolua pe ascuns de la anumite varste. S-ar putea ca atunci cand esti deja fortat de imprejurari sa ajungi la doctor, sa gasesti ca “ceva” se intampla de foarte mult timp si ca acum este tarziu.
  3. Nu cunosti daca este vaccinat, daca este deparazitat, cand si daca a fost in calduri, daca a mancat si daca a baut si multe altele. Este normal sa nu observi unele detalii, este normal sa muncesti si sa fii plecat de acasa, sa nu poti observa tot ce se intampla permanent in curte sau in casa. Gandeste-te totusi ca bietul caine nu a invatat sa vorbeasca. Majoritatea informatiilor vor trebui sa vina de la tine, stapanul lui. Pentru vaccinari, deparazitari si calduri poti folosi carnetul de sanatate. Pentru toate celelalte atentia ta si memoria ta sunt esentiale.
  4. “Nu l-am deparazitat extern inca pentru ca asteptam vara” sau “nu stiam ca sunt capuse pe vremea asta“. Este extrem de periculos sa depasesti termenul sau sa opresti deparazitarea externa de la frecventa ei recomandata. Din pacate, in Romania, acum, circula foarte multe boli transmise de capuse. In perioada de primavara si toamna este cunoscut deja ca Babesioza face foarte multe victime. Este simplu de prevenit. Deparaziteaza tot anul cainele si vei scadea riscul de imbolnavire. Capusele se simt foarte bine intre 5-12 grade Celsius.
  5. “Nu stiu prea multe despre el, l-am luat pentru copil si el are grija de el“. Un caine poate aduce o serie intreaga de beneficii unui copil: responsabilitate, evitarea plictisului, stimularea invatatului, efort in aer liber, dezvoltare emotionala etc. Ai grija totusi, fara supraveghere si fara ajutorul tau este ca si cum ai lasa un copil in grija altui copil. Este bine sa te implici, sa acorzi suport si sa ajuti copilul sa invete cum trebuie avut grija de un animal. Multe imbolnaviri se produc ca urmare a lipsei de control si de cunoastere a parintilor copiilor ce au in grija un animal.
  6. “Mananca tot ce e mai bun de la noi, sta cu noi la masa“. Este absolut normal ca dupa un timp cainele sa fie asimilat drept un membru al familiei cu drepturi depline. Si totusi, nu este om, ce este bine pentru noi oamenii, ar putea sa nu fie atat de bine pentru ei, cateii. Multe dintre alimentele noastre sunt toxice sau duc la imbolnaviri, de la o simpla indigestie pana la complicatii severe. In plus, mancarea noastra are foarte multe glucide, grasimi multe, condimente si sare. Este probabil ca in timp va dezvolta o toleranta la aceste alimente si poate se va ingrasa foarte mult si nu, nu este de la sterilizare.
  7. “Nu am castrat-o pana acum pentru ca am auzit ca ar trebui sa faca un rand de pui“. Din pacate aceasta este doar un mit popular. Prin sterilizare se previn mai multe boli decat daca ar ramane nesterilizata. Pot fi evitate piometrul, tumorile mamare, tumorile veneriene transmisibile, gestatiile nedorite si riscurile lor.
  8. “Nu prea este obisnuit cu oamenii” sau “nu suporta alti caini“. Se intampla des ca iubitorii de animale sa uite ca socializarea face parte si din viata cainilor nu doar din a noastra. Fie ca este vorba de oameni, fie ca este vorba de alti caini, interactiunea cu acestia se realizeaza dupa niste “reguli”. Lipsa de obisnuinta in interactiunea cu alti caini sau oameni poate stimula comportamentul agresiv, frica excesiva sau alte comportamente deviante. Iar in acest domeniu “a bate fierul cat e cald” chiar inseamna mult.
  9. “Nu mai mananca de vreo saptamana”, “are diaree de 3 zile”, “a vomat toata ziua si toata noaptea”, “nu a mai urinat de 2 zile”, “l-a lovit masina acum 4-5 zile”, “se chinuie sa nasca de doua zile” sau “nu se simte bine de vreo luna” si multe altele. A ignora sau a avea rabdare cu starile de rau pe care le experimenteaza un caine ar putea sa transforme o situatie periculoasa in una tragica. Cu cat se intervine specializat mai repede, cu atat suferinta cainelui poate fi mai mica. Stiu ca este vorba de timp, stiu ca speri ca totul sa treaca pana maine, stiu ca ai citit pe internet si nu e chiar boala aia grava, stiu ca este vorba de bani dar fara un control medical corect, fara investigatii, tratament si urmarire a evolutiei, bolile pot doar sa avanseze si sa faca situatia mai rea. Incearca sa te familiarizezi cu semnele de boala ce iti sunt accesibile pentru observare, nu pentru a trata ci pentru a semnala si pentru a lua decizia de a merge la medic. Acest lucru il poti face vorbind cu un medic veterinar, citind si invatand despre cum sa ai mai bine grija de un animal.

„Cu siguranta lista poate fi marita, detaliata, discutata sau poate suferi alte modificari insa este bine sa te folosesti de aceasta pentru a-ti forma o idee despre cum poti ajuta mai mult atunci cand este vorba despre starea de sanatate a patrupedului tau!”, spune medicul.