Sari la conținut
Home » Viermi intestinali, la pisici

Viermi intestinali, la pisici

Indiferent daca pisica ta traieste doar in casa sau are acces si afara, probabilitatea ca ea sa contracteze paraziti intestinali este mai mare decat crezi. Insa daca cunosti simptomele prezentei viermilor intestinali, iti poti da seama cu usurinta daca pisica ta ii are si poti apela la medic inainte ca sanatatea ei sa aiba de suferit.Potrivit pisicata.ro, prezenta parazitilor intestinali poate avea diferite efecte negative asupra pisicii tale. Cele mai comune simptome variaza de la diaree cronica la letargie. Simptomele pot fi asemanatoare pentru mai multe tipuri de viermi, insa pot deasemenea sa difere de la o categorie de paraziti intestinali la alta.Viermii rotunzi

Toxocara cati
Toxocara cati
Viermii rotunzi (Toxocara cati, Toxoscaris leonine) fac parte din categoria parazitilor intestinali cei mai comuni in randul pisicilor. Acesti viermi intestinali au o lungime de 5-10 cm, o culoare alba laptoasa si capetele conice. Cand sunt eliminati (fie prin voma, fie prin scaun), acesti paraziti intestinali au forma de spaghete.Simptome ale prezentei viermilor rotunzi:Burta cu aspect umflat; foame constanta; voma; diaree cronica; lipsa activitatii.ATENTIE!Viermii intestinali rotunzi pot fi transmisi si oamenilor.Viermi plati (tenii)
tenie
tenie
Viermii plati (Dipylidium caninum, T. taeniaeformis) sunt foarte comuni in randul animalelor, mai ales daca acestea au paraziti externi, cum ar fi puricii. Viermii plati pot fi observati cu usurinta, cu ochiul liber in scaunul pisicii, sau in blana de sub si din jurul cozii. Segmente moarte din viermii intestinali morti pot fi gasite si in locul unde doarme pisica ta, avand aspectul unor boabe mici de orez. Acesti viermi stau lipiti de intestinul pisicii tale.Simptome ale prezentei viermilor plati:Prezenta segmentelor de viermi moarte in blana sau in patul pisicii tale; prezenta segmentelor de viermi in scaunul pisicii tale; scaderea in greutate a pisicii, pofta de mancare ridicata.Viermii intestinali plati nu sunt usor transmisibili oamenilor.Viermi incarligati la pisici Viermii incarligati (Ancylostoma braziliesne) sunt foarte comuni in randul felinelor, dar nu pot fi observati cu ochiul liber. Acesti paraziti intestinali se hranesc cu sangele pisicii tale, cauzand astfel anemie; aceasta fiind fatala mai ales in randul pisoilor. Felinele adulte au sistemul imunitar mai dezvoltat, ceea ce poate determina lipsa simptomelor.Simptome ale prezentei viermilor incarligati:Sange in scaun; diaree; dureri abdominale; viermii incarligati pot fi preluati de stapani daca acestia merg desculta prin locurile infectate.Viermii stomacali la pisiciViermii stomacali (Ollanului tricuspis si Physaloptera) traiesc in stomacul pisicii tale. Felina poate contracta acesti viermi daca ingereaza voma unui animal infestat. Desi viermii stomacali sunt mai rar intalniti, acestia apar cel mai frecvent in randul pisicilor sterilizate sau in locuintele sau adaposturile care au mai multe pisici.
Ollanului tricuspis
Ollanului tricuspis
Viermii stomacali mai pot fi cotractati prin ingerarea greierilor sau gandacilor, sau prin hranirea cu un soarece care a mancat la randul lui greieri sau gandaci.Simptome ale prezentei viermilor stomacali: voma;scadere in greutate; letargie, moleseala.Viermi stomacali por fi identificati de medicul veterinar prin analizarea vomei sau scaunului animalului infestat.Viermii inimii la pisiciparaziti9Potrivit sursei mentionate anterior, viermii inimii sunt mai comuni in randul cainilor decat in randul pisicilor. Pisicile nu reprezinta o gazda naturala pentru acesti paraziti, ele putand fi infestate doar daca au sistemul imunitar compromis. Felina poate fi infestata prin muscatura unui tantar, insa ea nu va prezenta nici o simptoma a infestarii. Viermii inimii pot cauza probleme ala inimii sau chiar moartea. Acesti paraziti nu pot fi identificati printr-o simpla analiza a sangelui, ci este nevoie de o combinatie complexa de teste pentru a se determina infestarea.