634 Vizualizari

23 Dec, 2015 la 5:10 pm

Un oaspete de iarna – sorecarul incaltat!

Sorecarul incaltat este o pasare rapitoare de zi din familia Accipitridae, din care mai fac parte si ulii, gaile, eretii, vulturii etc. Este un migrator de scurt parcurs cu o distributie Holarctica (prezent in partile nordice ale Americii de Nord si Eurasiei), care paraseste locurile sale de cuibarire pe durata iernii. In tara noastra, sorecarul incaltat este o pasare oaspete de iarna, putand fi observat din luna noiembrie si pana in martie, iar sosirea sa coincide, de obicei, cu racirea accentuata a vremii.

Potrivit Societatii Ornitologice Romane, psarea are o lungime de 50-60 cm, cantareste pana la 1,3 kg (femelele putin mai mari decat masculii) si are o anvergura a aripilor de pana la 1,5 m, este ceva mai mare decat ruda sa apropiata, sorecarul comun (50-55 cm, 1,2 kg, 1,3 m). Sorecarul incaltat se caracterizeaza prin corp destul de masiv (caracteristica adesea accentuata de obieciul pasarii de a-si infoia penajul), capul si pieptul acoperit cu un penaj deschis la culoare, partea interna a aripilor cu o pata neagra la incheietura lor, abdomenul si spatele de culoare brun-inchisa, coada alba cu o bara terminala neagra, picioarele acoperite pana la radacina degetelor de pene albicioase (spre deosebire de sorecarul comun, la care ele nu sunt acoperite de penaj), o adaptare la conditiile unui climat aspru.

De altfel, numele stiintific al speciei (lagopus) semnifica picior de iepure. Coloratia penajului este destul de variabila, se intalnesc indivizi de culoare mai deschisa, dar si pasari la care acesta este mai brun și poate fi confundat cu sorecarul comun (Buteo buteo).

Se estimeaza ca la nivel global specia este reprezentata de cel putin 500.000 de indivizi, insa efectivul populatiei clocitoare europene este relativ mic (mai putin de 79.000 de perechi), aceasta fiind concentrata in tarile scandinave (Norvegia – 10.000 perechi, Suedia – 5.000 perechi si Finlanda – 4.000 perechi). Rusia, o tara care se intinde pe doua continente si al carei cadru natural ofera zone vaste de cuibarit pentru aceasta pasare, concentreaza pana la 60.000 de perechi de sorecari incaltati.

La noi in tara, recensamintele periodice efectuate de catre membrii Societatii Ornitologice Romane intre anii 1999 – 2000 au evidentiat o populatie de iarna a carei marime a variat, efectivul fiind cuprins intre 500 – 2.000 de indivizi, mult in urma Ucrainei (13.000 – 230.000) si a Poloniei (50.000 – 100.000). Sorecarul incaltat are perioada de reproducere in perioada calda a anului (mai-august) si isi alege ca locuri de amplasare a cuibului zone de stancarie, arbori inalti, insa uneori cuibareste chiar si pe sol (in partea nordica a tundrei). La construirea cuibului participa ambii parteneri, insa diferentiat: masculul transporta materialele de constructie (crengi, iarba, pene, fire de par) in timp ce femela asigura constructia efectiva. Ponta consta in 2-7 oua de culoare alba, patate cu maro. Clocirea este realizata de catre femela, in timp ce masculul vaneaza si aduce hrana la cuib.

Eclozarea puilor are loc dupa o luna, iar primul zbor al acestora se face cam dupa o luna si jumatate. Dupa eclozare, femela se alatura masculului la vanatoare, in vederea cresterii cantitatii de hrana necesare dezvoltarii puilor. Puii devin indenpendenti la o luna dupa ce parasec cuibul.



Rozatoarele (lemingi, soareci) constituie hrana de baza a acestei pasari, care isi amplaseaza de obicei cuibul in locurile in care densitatea lor este mare; uneori consuma iepuri, dar si pasari. Strategia de vanatoare difera in functie de zona de cuibarire si de iernare, efortul depus in cautarea si capturarea prazii fiind mai mare atunci cand pasarile se afla in zonele in care clocesc.

In schimb, in zonele in care ierneaza, sorecarii incaltati petrec o mare parte din timpul zilei ducand un mod de viata pasiv, stau pe stalpi sau in arbori, observa si localizeaza prada la nivelul solului. In acest caz, ei adopta o strategie de conservare a resurselor energetice, reduc frecventa zborurilor si cautarea activa a hranei.

La noi in tara, pasarea poate fi observata cel mai frecvent in terenuri deschise, pandind prada de la inaltimea stalpilor si arborilor.

Intrucat se hraneste cu rozatoare din terenuri agricole, sorecarul incaltat contribuie la controlul populatiilor acestor animale și are un rol important in lanturile trofice din agro-ecosisteme.

Specia este protejata in Romania si nu sunt permise vanarea, uciderea sau capturarea.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Un singur comentariu

  1. Imaginile atașate (Lagopus lagopus) descrierii nu corespund speciei (Buteo lagopus), mai multă atenție la documentare!

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*