Sari la conținut
Home » UIMITOAREA lume a animalelor!

UIMITOAREA lume a animalelor!

Potrivit TheEpochTimes, Aristotel, unul dintre filozofii lumii antice, considera ca la cele mai multe animale apar manifestari ale unor stari sufletesti care nu se deosebesc foarte mult de cele ale oamenilor.

Acum 2.300 de ani, in lucrarea sa „Historia Animalium”, filozoful vorbea despre similitudinile dintre emotiile pe care le exprima animalele si cele pe care le simt si le manifesta oamenii.

Iata, potrivit sursei citate, cateva exemple:

Cainele – prietenul omului. Fiind foarte inteligent, cainele poate fi instruit cu usurinta sa invete diverse trucuri si comenzi, astfel incat sa fie folosit in activitati sociale, cum ar fi de salvare sau ajutor pentru persoanele cu handicap. De asemenea, ei au capacitatea de a retine fizionomia altor animale sau a oamenilor pe care ii va recunoaste cu usurinta chiar si dupa un an in care au stat separati. Totodata, cainii pot exprima sentimente precum bucurie, gelozie sau suparare si nu uita toata viata pe cineva care le-a facut rau.

Cainii sunt capabili sa inteleaga pana la 250 de cuvinte si gesturi, pot numara pana la cinci si pot efectua calcule matematice simple. Au o inteligenta emotionala foarte bine dezvoltata si, mai mult decat atat, sunt animale sincere, ei nu mint niciodata.

Pisicile sunt si ele printre cele mai inteligente mamifere de pe planeta. Fiind inzestrate cu un auz foarte dezvoltat, pot recunoaste de la departare pasii stapanului. Sunt animale solitare carora le place sa fie independente iar daca le analizam atent caracterul, putem observa ca acestea sunt capabile sa rezolve unele probleme si sa invete repede.

Pisicile invata prin observare si imitare. Unele exemplare pot fi dresate sa faca diverse trucuri, insa mult mai greu decat cainii.

Ele au abilitatea de a deschide usile de la intrarea in camera, usile dulapurilor, si de a descoperi mancarea ascunsa. Unele pisici au invatat sa se asigure inainte de a traversa strada.

Caprele sunt mult mai inteligente si perceptive decat s-a crezut pana acum. Cercetarile au aratat cum caprele invata sa rezolve sarcini complexe in mod rapid si isi pot aminti lectiile invatate pe o perioada de cel putin zece luni. Caracteristica acestor animale este abilitatea remarcabila si bine-cunoscuta de adaptare la medii dure.

Porumbeii sunt pasari inteligente care au capacitatea de a-si aminti foarte bine oameni si locuri in care au trait si de a se intoarce acolo de fiecare data in timpul vietii lor. Mai mult decat atat, porumbeii pot recunoaste expresiile faciale ale oamenilor, isi dau seama daca anumite persoane care le arunca mancarea au intentii rele sau daca sunt prietenoase, iar atunci se apropie fara teama. Porumbeii au o memorie foarte buna, daca ii sperii vor tine minte si nu vor mai reveni in acel loc niciodata, sau daca totusi se vor apropia, vor fi foarte atenti la tot ce se intampla in jur.

Porumbeii ocupa locul 19 in topul celor mai inteligente animale din lume.

Papagalii au capacitatea de a invata cuvinte si de a le reproduce, de a rezolva anumite probleme dificile, de a se adapta in captivitate, de a-si schimba comportamentul prin invatare sau de a si-l imbunatati. Au o memorie buna si un grad ridicat de interactiune sociala, de a empatiza si de a reactiona imediat in conditii de stres.

Delfinii sunt cele mai inteligente animale acvatice si, totodata, unele dintre cele mai inteligente animale din lume. Creierul delfinilor este mare, alcatuit din doua emisfere si o complexitate ce se apropie de cea a omului.

S-a demonstrat ca delfinii au abilitatea de a gandi, de a rezolva probleme si de a invata din experientele anterioare. Delfinii comunica intre ei prin sunete diferite, asemanatoare fluieratului, cu un limbaj foarte sofisticat, pe care cercetatorii abia acum au inceput sa-l descopere. In mediul natural, acestia se folosesc de ultrasunete pentru a gasi mancarea.

Delfinii sunt animale extrem de sociale. Bancurile de delfini pot fi observate in oceanele lumii in timp ce se intrec, sar, se invart, se distreaza.

Asemenea celor mai inteligente creaturi de pe planeta, femelele raman alaturi de pui foarte multi ani. Au capacitatea de a se auto-recunoaste cand se vad in oglinda si au personalitati diferite. In captivitate, delfinii pot fi dresati foarte usor. In afara de faptul ca isi asculta dresorii, ei fac diverse sotii altor animale, doar pentru distractie.

Elefantii se regasesc in randul celor mai inteligente animale de pe Planeta, capacitatea lor de a invata fiind formidabila. Creierul elefantului este mult mai mare decat al oricarui alt animal, fiind si foarte greu – cantareste peste 5 kilograme. Alte animale mari, precum rinocerii sau hipopotamii, desi sunt mamifere cu greutate, au creiere micute. Mai mult decat atat, cortexul cerebral (stratul exterior de la nivelul creierului) are mai multi neuroni decat creierul uman.

Elefantii traiesc in turme, sunt foarte afectivi si grijulii cu membrii din specia lor sau chiar si din alte specii, ceea ce arata o forma avansata de inteligenta. Ei pot folosi diverse instrumente in modalitati creative, fara a fi invatati de altii si stiu ce plante medicinale sa manance cand sunt bolnavi, dar cel mai surprinzator a fost momentul cand oamenii au vazut ca elefantii plang. De asemenea, elefantul este singurul din lumea animala care isi ingroapa mortii.

Ce se stie despre elefant?

Exista multe povesti despre inteligenta lor, precum cea in care elefantul foloseste frunzele ca evantaie. Ati auzit desigur de expresia “memorie de elefant” care provine tocmai de la faptul ca elefantii au o memorie exceptionala. In mediul natural acesta este capabil sa retina toate traseele pe care le parcurge si fiecare loc in care poate gasi apa.

Un elefant crescut in captivitate poate fi dresat usor. Acestia invata cu usurinta sa se joace cu mingea, sa scoata sunete pe tonalitati diferite ca si cand ar canta, sa se foloseasca de diferite obiecte sau sa picteze.

Recent, cercetatorii au descoperit ca elefantii sunt capabili sa lucreze impreuna pentru a rezolva anumite „probleme” date. Ba mai mult decat atat, solutiile pe care le gasesc acestia sunt cu adevarat surprinzatoare. Ca si delfinii, elefantul este una dintre putinele specii de animale care se poate recunoaste in oglinda.