651 Vizualizari

15 Apr, 2014 la 5:45 pm

Top 5 accidente fatale în cazul câinilor! Fereşte-i de aceste pericole!

Adesea, exact ca şi copiii, patrupezii trebuie supravegheaţi permanent atunci când sunt afară la joacă sau în locuri străine. Din păcate, nu poţi evita orice pericol, existând anumite obstacole care îi pot pune în pericol viaţa companionului tău necuvântător. Şi pentru că noi credem că majoritatea accidentelor pot fi preîntâmpinate şi evitate, îţi arătăm topul celor mai comune cauze de deces accidental la câini!

 

  1. Otrăvirea

Pe primul loc în topul accidentelor fatale în cazul celui mai bun prieten al omului este otrăvirea. Ingerarea substanţelor toxice e mai des întâlnită decât orice alt factor care le-ar putea pune câinilor viaţa în pericol. Majoritatea cazurile au loc iarna, când antigelul maşinilor se scurge pe trotuare, iar câinii îl ling (fiind atraşi de gustul dulce al acestei substanţe toxice), cât şi primăvara când se fac dezinsecţii şi deratrizări. Atenţie unde plasaţi otrava pentru rozătoare! Şobolanii au obiceiul de a căra punguţele de otravă din loc în loc, fiind astfel mai accesibile câinilor.

Mai mult, există şi cazuri în care câinii suferă intoxicaţii severe cu medicamente lăsate de stăpâni la întâmplare sau cu nicotină (circa 5 ţigarete sunt îndeajuns de otrăvitoare pentru a omorî un câine de talie mică).

 

2. Vremea

Da, o mare parte din decesele „accidentale” ale câinilor sunt provocate de iernile aspre. Animalele de companie nu pot tolera temperaturi de -15 grade Celsius, vântul puternic sau ploile îndelungate. Dacă nu-ţi poţi ţine câinele în casă, măcar oferă-i o cuşcă spaţioasă, comodă, bine căptuşită. Ai nevoie doar de fân şi lemn!

Totodată, la extrema cealaltă sunt verile toride. Foarte mulţi câini (în special cei din rasele Boxer şi Bulldog) suferă atacuri cerebrale din cauza supraîncălzirii. Nu uita să iei apă cu tine de fiecare dată când ieşiţi în parc (să nu fie rece ca de la frigider) şi e bine să eviţi plimbările la orele de vârf termic.

 

3. Loviţi de maşinăAcesta este, probabil, coşmarul oricărui stăpân de câine! Reacţiile animăluţelor noastre sunt adesea imprevizibile atunci când ne aflăm în spaţii neamenajate pentru ele. Pentru a evita un accident e musai să folosiţi lesa. Chiar şi câinii cei mai dresaţi se pot lăsa ghidaţi de instinct atunci când văd o pisică, de exemplu.

 

4. Complicaţii ale anesteziei

O intervenţie chirurgicală aduce multe riscuri, printre care şi posibilitatea ca patrupedul să nu se mai trezească din anestezie. Cazurile în care se întâmplă asta au ca factor comun vârsta înaintată a câinelui, o problemă pulmonară sau una cardiacă.

 

5. Electrocutarea

În aceste accidente tragice sunt implicaţi în special la puii de câinie, aceştia fiind atraşi de cabluri şi având o nevoie acută de a roade. Atunci când aduceţi un pui de căţel în casă e bine să ascundeţi cablurile electrice pentru a evita un astfel de incident!

 

 

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Tags:

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI