259 Vizualizari

25 Mai, 2016 la 5:05 pm

Striga sau bufnita aurie – mesagerul vestilor rele?

Striga e o pasare salbatica ce poate fi intalnita in toata lumea. In credinta populara striga a devenit mesagerul vestilor rele din cauza strigatului specific. Vaneaza in zonele in care traiesc multe rozatoare, in desert, in paduri, practic unde se gaseste cate un copac pe care sa se odihneasca.

Striga (sau bufnita de hambar, „barn owl”, in limba engleza) se deosebeste de alte specii de bufnite prin forma sa unica, prin culoare si voce. Potrivit animalutul.ro, aceasta pasare deosebita, de dimensiuni medii, creste pana la 40-50 cm. Are picioare lungi, cu pene si scoate un sunet puternic ce seamana mai mult cu un scartait. Penele ei sunt albe, cu nuante galbui si rosiatice. Are pete finute, de culoare inchisa. Ziua capata o nuanta speciala, motiv pentru care si-a primit porecla de „bufnita aurie”. Are o fata impresionanta, sub forma de inima, si ii lipsesc pamatufurile de pe urechi. Ochii si ciocul ii sunt inconjurate de pene albe si maro deschis.

striga



Se uita drept inainte, nu-si poate misca ochii intr-o parte, ca oamenii. Ca sa vada, trebuie sa-si roteasca tot capul. Striga vede si aude foarte bine si noaptea. Poate prinde un soarece pe intuneric. Striga este un animal mai nocturn decat bufnitele obisnuite. Asteapta sa se lase intunericul inainte de a pleca la vanatoare. Insa daca are pui in cuib, pui care sunt infometati, striga iese la vanatoare la apusul soarelui. Inainte ca soarele sa rasara, se retrage intr-un loc intunecos, inchis, intr-o cladire veche sau scorbura unui copac. Noaptea, cand vaneaza, striga zboara deasupra campiilor prinzandu-si prada din zbor, cu ghearele puternice. Prefera mamiferele mici, insa cand nu gaseste soareci, se multumeste si cu pasari mici. Prada este sfasiata in bucati si inghitita cu oase cu tot. Partile care nu pot fi digerate sunt date afara. Isi face cuib aproape oriunde: in cladiri vechi, copaci sau chiar pe pamant. Nu depune niciun efort ca sa construiasca un cuib, ci se stabileste unde poate. Puii sunt infometati tot timpul. Ambii parinti cauta mancare, ca sa ii hraneasca. Dupa aproximativ 7 saptamani, le creste penajul cu care raman si la maturitate. Tot in aceasta perioada, puii invata sa zboare si sa vaneze.

 

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI