646 Vizualizari

27 oct., 2017 la 5:18 pm

Șocul anafilactic la animalele de companie, o urgență medicală?

Șocul anafilactic la animalele de companie, o urgență medicală?

Socul anafilactic este o reactie alergica ce apare ca urmare a introducerii in corp a unei substante la care organismul este sensibil. Reactiile anafilactice pot fi localizate sau sistemice, cele mai des intalnite in practica fiind cele sistemice.

Care este mecanismul de producere a reactiilor anafilactie?

Acestea apar datorita formarii de anticorpi specifici si se manifesta in genere la a II-a expunere la antigen cand celulele sistemului imunitar elibereaza o serie de substante ce produc inflamatie, permeabilitate vasculara si distructie celulara.

Cum se manifesta socul anafilactic?

Semnele clinice depind in foarte mare masura de calea pe care a fost introdus antigenul, doza de antigen si nivelul de anticorpi existent in organism.
De retinut este faptul ca cele mai des intalnite sunt reactiile anafilactice cu manifestare sistemica.
Principalele semne care pot aparea in anafilaxie sunt:
– Gastrointestinale : salivatie, voma, diaree
– Respiratorii: dispnee si cianoza (in special la pisici)
– Dermatologice: prurit, urticarie si edem
– Hepatobiliare: ficatul este cu predilectie cel mai afectat organ de soc la caini
Exista vreo predispozitie la aceasta manifestare ?
Nu exista o predispozitie legata de rasa, socul anafilactic este raportat atat la caini cat si la pisici. Legat de varsta, la caini apare mai des la cainii tineri, pana la 3 ani iar la pisici intre 6 luni si 2 ani.

Cum se poate diagnostica socul anafilatic?

Un diagnostic corect va fi pus de catre medicul veterinar in urma unor informatii date de catre proprietar. Acesta trebuie sa ofere informatii legate de mediul in care a stat animalul inaintea aparitiei semnelor clinice, ce anume a mancat sau a baut acesta, prezeta unor substante toxice, insecte, muscaturi cat si eventuale tratamente ce au fost facute de catre medic sau de catre proprietar (inclusiv vaccinari, deparazitari)
Ce pot eu sa fac daca animalul meu prezinta manifestari ale socului anafilactic?
In cazul in care observati semne ale socului anafilactic trebuie sa mergeti la cel mai apropiat cabinet veterinar deoarece companionul dumneavoastra poate muri daca nu se actioneaza in cel mai scurt timp! Anuntati medicul veterinar in timp ce va deplasati spre cabinet ca este posibil ca animalutul dumneavoastra sa fi facut o reactie alergica pentru a-i da timp sa isi pregateasca toate cele necesare.
Din pacate nu exista un remediu pe care sa i-l administrati acasa iar pe de alta parte medical veterinar este singurul in masura sa decida ce tratament trebuie administrat in astfel de situatii.
Socul anafilatic este o urgenta medicala iar calea de administrare a substantelor folosite va fi cea intravenoasa!

Ce trebuie sa fac dupa ce animalul a fost tratat?

In primul rand trebuie sa urmati indicatiile medicului veterinar. In al doilea rand sa eliminate cauza reactiei alergice si sa urmariti animalul in urmatoarele 24h.

Care sunt sansele ca animalul meu sa se faca bine?

In cazul in care se trateaza in faza incipienta, prognosticul este bun, insa daca acesta se prezinta in stare de soc la examinare prognosticul este rezervat spre grav.

Articol scris de Dr. Alexandra Pancratov, clinica veterinara Pet Stuff.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă un LIKE la pagina de Facebook AnimalZoo

ANIMAL ZOO VĂ RECOMANDĂ SĂ CITIȚI ȘI:

Boală PROVOCATĂ DE O PISICĂ. Atenţie, urmează MĂRTURII ŞI IMAGINI ŞOCANTE. Medicii au fost uluiţi

An European shorthair cat  plays with its booty in a graden in Berlin, Germany, on April 18, 2012. Due to their ability to hunt mouses and other vermin, cats have been domesticated by humans at least 9,500 years ago. AFP PHOTO / WOLFGANG KUMM   GERMANY OUT        (Photo credit should read WOLFGANG KUMM/AFP/Getty Images)
27 Oct, 2017 la 5:04 pmModifica

Adevărul din spatele unei asociații pentru protecția animalelor: „La început iubeam câinii și voiam să schimb lumea. Acum sunt de piatră, nu mai simt nimic”

Adevărul din spatele unei asociații pentru protecția animalelor: „La început iubeam câinii și voiam să schimb lumea. Acum sunt de piatră, nu mai simt nimic”
27 Oct, 2017 la 2:47 pmModifica

INEDIT! Concert rock pentru pisici. Ce pune la CALE o asociație de protecția animalelor

INEDIT! Concert rock pentru pisici. Ce pune la CALE o asociație de protecția animalelor
27 Oct, 2017 la 2:32 pmModifica

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.