691 Vizualizari

09 Noi, 2015 la 3:00 pm

Renii, mai mult decat niste „bidivii” de la sania Mosului!

Magazinele isi pregatesc deja vitrinele pentru Sarbatori, orasul a inceput decorarea pomilor, iar copiii scriu indelung la scrisoarea pentru Mos Craciun…

Iar venirea Mosului este asociata mereu cu…renii, pe care-i inhama la sania de care se ajuta in calatoria lui tocmai din intinderile albe ale Nordului.

Imaginea este insa una incompleta, pentru ca renul inseamna cu mult mai mult, in natura, ca si in cultura, in mitologie, ca si in practica.

ren1

Pentru ca, dincolo de utilitatea si simbolistica sa, renul ramane un animal cu adaptari extrem de interesante. Pentru populatiile traditionale nordice, renii reprezinta si in prag de secol XXI un factor-cheie al supravietuirii in unul dintre cele mai ostile medii de de viata de pe Terra.

Singuri printre geruri si zapezi

Potrivit descopera.ro, cele mai cunoscute rude ale cerbului si caprioarei, renii populeaza un imens areal din nordul Terrei, in speta tundrele si imensele paduri boreale. In timpul marilor glaciatiuni cuaternare, renii traiau si in tara noastra, limitele arealului lor sudic ajungand pana in Mongolia de astazi sau teritoriile Spaniei si Greciei. Astazi, sub presiunea exercitata de fenomenul incalzirii globale si de vanatoarea exagerata, renii au disparut din multe zone unde erau prezenti de mii de ani. Din fericire, se mai intalnesc populatii stabile in Siberia, Groenlanda, Alaska, Scandinavia si Canada.



Renii au fost printre primele animale domesticite, turme mari de reni domestici intalnindu-se si astazi in Finlanda, Norvegia, Suedia si Siberia. Sunt cervide de talie medie, nu ajung la dimensiunile impresionate ale elanilor, cerbilor wapiti sau cerbilor din Carpati. Un mascul de ren atinge in medie 180-214 centimetri in lungime, la o greutate corporala de 92-210 kg, in functie de subspecie. Masculii deosebit de bine dezvoltati ating si greutati de peste 300 kilograme.

ren 2

Femelele au dimensiuni mai modeste, dar prezinta coarne, o particularitate a speciei, renii fiind singurii reprezentani ai familiei cervidelor la care atat masculii, cat si femelele au coarne. Culoarea blanii variaza in functie de individ, subspecie si anotimp. In general prezinta nuante de gri, brun si alb. Subspeciile nordice au culori preponderent deschise, iar cele din sud ating talii mai mari si au colorit mai inchis. Blana este compusa din doua straturi de par, un strat dens, lanos si un strat superior cu perii lungi, aspri, rezistenti. Perii din stratul superior sunt goi in sectiune si umpluti cu aer, adaptare speciala la temperaturile scazute sau pentru momentele in care renii traverseaza inot cursurile de apa.

Alte adaptari la mediu se regasesc in structura narilor specializate, care prezinta compartimente in care aerul extrem de rece este incalzit inainte de a patrunde in plamani. Un alt secret al supravietuirii renilor consta in forma copitelor. Pe timpul verii, cand solul tundrei este imbibat de apa, articulatiile mobile ale degetelor impiedica renii sa se scufunde, oferind in acelasi timp extra-tractiune. Iarna, copita se compacteaza, iar animalul ia contact cu solul doar prin intermediul varfului ascutit al copitelor, care taie gheata si zapada batatorita si impiedica astfel alunecarea. Renii sunt singurele mamifere care pot vedea lumina ultravioleta, adaptare esentiala in mediul Arcticii, unde siluetele obiectelor se confunda in teren.

Renii sunt rumegatoare, precum vacile, oile si caprele. Pe timp de iarna, baza alimentatiei lor o constuie diverse specii de licheni si muschi. In anotimpul cald pasc iarba si mananca cu pofta ramurele si lastari de copaci.

Mai multe despre acest migrator de cursa lunga puteti citi AICI!

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI