203 Vizualizari

08 Aug, 2016 la 1:00 pm

Ratonul – „banditul mascat” – ursul spalator: „cel ce se scarpina cu mainile”

Cunoscut si sub denumirea de „banditul mascat”, de-a lungul anilor, ratonul s-a adaptat atat de bine traiului printre oameni, incat a ajuns animal de companie.

Ratonul sau ursul spalator (Procyon lotor) este un mamifer omnivor, care face parte din ordinul Carnivora si apartine familiei Procyonidae. Potrivit Agerpres, denumirea de raton provenita de la cuvantul indian „arakun” se traduce prin „cel ce se scarpina cu mainile”. Numele latin de „lotor” inseamna spalator si face referire la obiceiul sau de a „spala” hrana. In realitate, el nu spala hrana, ci se crede ca, prin umezirea labutelor, isi stimuleaza simtul tactil.

Originar din America de Nord, in secolul al XX-lea a fost introdus si in Europa, in crescatoriile pentru blana, iar din ferme s-au raspandit si in salbaticie, mai ales, in zona muntilor Caucaz. Ratonii traiesc si in comunitatile umane, fiind foarte des intalniti in localitatile din SUA, Canada si America Centrala.

Ratonul este o specie arboricola, care prefera padurile si vecinatatile apelor, fiind un foarte bun inotator. Spre deosebire de felinele domestice, ratonul este un mamifer nocturn si isi petrece ziua adapostit in copaci scorburosi, gramezi de lastari, case abandonate, hambare si canale de scurgere. In zonele nordice, ratonii acumuleaza cantitati mari de grasime incepand de vara tarziu si pana in toamna, pregatindu-se pentru o perioada extinsa de somn (pana la cinci luni) pe timpul iernii.

Este un animal de talie mijlocie si cel mai mare din familia Procynoidae. Masoara intre 40 si 70 de cm si ajunge sa cantareasca intre 3,5 si 9 kg. Adica, aproape cat o pisica obisnuita, potrivit animalutul.ro. Corpul relativ lung este acoperit de blana de culoarea gri-inchis spre cenusiu inchis, densa si ideala pentru zonele friguroase din America de Nord. Desi are vederea slaba, auzul, mirosul si pipaitul sunt extrem de dezvoltate.

O trasatura specifica acestui animal o reprezinta labele scurte din fata, extrem de mobile si indemanatice. Datorita acestora ratonul da dovada de o dexteritate uimitoare, reusind sa deschida ferestre, sa cotrobaie prin gunoaie si sa se catere pe oriunde simte miros de hrana. Labele se termina cu gheare neretractile, calcand pe toata laba atunci cand merge. Acest tip de mers (mers plantigrad) este caracteristic ursilor, cu care se inrudesc. Aspectul ratonului este completat de botul ascutit, urechile mici si rotunjite si fata lata, care in combinatie cu pata lata si neagra ce traverseaza ochii, asemeni unei masti, ii dau o infatisare de „bandit”, potrivit gokids.ro. Coada sa prezinta inele estompate.

Sarcina unei femele raton dureaza in medie 65 de zile. O singura femela poate naste intre 2 si 5 pui. Inelele de pe coada si „masca” neagra din jurul ochilor nu exista la cei nou-nascuti. Puii se dezvolta rapid si iau viata pe cont propriu.



Ratonul este un animal foarte adaptabil si reuseste sa supravietuiasca si in orase, unde isi cauta hrana in gunoaie sau chiar o cerseste de la oameni. La moda in Statele Unite, ratonul este cautat si in Romania ca animal de companie. Desi este un mamifer deosebit, care te atrage la prima vedere, el ramane un animal salbatic iar numerosi experti descurajeaza adoptarea acestuia ca animal de companie, din cauza posibilei agresivitati. Ratonul ataca numai atunci cand se simte amenintat, niciodata nu ataca un animal mai mare decat el cu scopul de a se hrani. Totusi, daca este sterilizat, poate deveni mai putin agresiv, dar nu poate fi dresat. De altfel, in unele state din SUA detinerea ratonului ca animale de companie este permisa numai in baza unei aprobari speciale.

Daca ne hotaram, totusi, sa achizitionam un astfel de animal de companie este important sa-l cumparam de la un crescator profesionist sau de la cineva care il creste de cand era mic. La fel de important este sa-i gasim un medic veterinar, care sa accepte sa trateze un raton, multi veterinari refuzand din cauza temperamentului violent al ratonului. Vaccinarea acestuia impotriva rabiei si a rapciugii, este obligatorie.

Pe de alta parte, ratonii sunt animale care au nevoie de foarte multa atentie si sunt extrem de galagiosi atunci cand nu o primesc. Ei emit diferite sunete, de la ciripituri pana la chelalaituri si latraturi. Sansele de a distruge lucrurile din jur scad daca vor avea obiectele lor pe care sa le gaureasca. Ratonilor le place sa faca gropi. Au tendinta sa foloseasca numai anumite locuri pentru a-si face nevoile, departe de locurile in care dorm sau se hranesc.

Aceste mamifere in salbaticie se hranesc cu pesti, broaste, melci, insecte, viermi, crustacee, mici pasari, rozatoare sau reptile, pe care le vaneaza noaptea. De asemenea, mananca nuci, alune, fructe, lastari sau oua. In captivitate este indicat ca alimentatia sa cuprinda fructe si legume proaspete, carne proaspata de curcan, pui si peste. Carnea rosie trebuie evitata din cauza ca ratonii sunt predispusi la obezitate atunci cand sunt crescuti in captivitate si asta poate duce la insuficienta cardiaca.

Un raton ca animal de companie trebuie spalat cu sampon doar de doua ori pe an, pentru a preveni reducerea grasimilor pielii, diminuand astfel si mirosul neplacut al corpului.

Speranta de viata in mediul natural este de 1,8 – 3 ani, insa in captivitate pot trai si 20 de ani.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI