Sari la conținut
Home » Pot animalele sa simta gustul?

Pot animalele sa simta gustul?

Senzatia de gust reprezinta o sursa de plăcere pentru noi si ne ajuta sa ne bucuram de mancare. Gustul ne si protejeaza, pentru ca de multe ori ne impiedica sa mancam sau sa bem lucruri care ne-ar putea afecta.

Ce implică procesul de degustare? Potrivit descopera.ro, vorbim aici despte capacitatea de a percepe impactul moleculelor. Aceste molecule se deplaseaza, stimuleza nervii de gust, iar mesajul receptionat reprezinta gustul. Numai substantele care sunt in solutie, in care atomii se misca liber, au gust. O bucata de sticla, de exemplu, nu are nici un gust.

Senzatia de gust este primita prima data de papilele gustative, care sunt intr-adevar nervi sub forma de muguri. Ei au capacitatea speciala de a genera anumite senzatii pe care le numim gust.

Aceste papilele gustative sunt situate, la om si animalele superioare, pe limba.

Numarul de papilele gustative variază foarte mult, in functie de nevoile gustative ale tipurilor specifice de animale. Omul, de exemplu, este doar un degustator moderat. Avem aproximativ 3.000 de papilele gustative. O balena, care inghite cantitati enorme de peste, fara sa le mestece, are putine papilele gustative .

Un porc, destul de ciudat, este mai special in gusturile sale decat omul si are 5.500 de papilele gustative. O vaca are 35.000 de papilele gustative si o antilopa are 50.000 de papilele gustative! Deci, animalele nu numai ca simt gustul, dar multe dintre ele sunt degustatori mai sensibili decat omul.

Animalele care traiesc in mare au de multe ori papilele gustative pe tot corpul. Pestele, de exemplu, gusta cu toata suprafata corpului. Mustele si fluturii poate gusta de fapt, cu picioarele lor.