Sari la conținut
Home » Pisici albinoase: un etalon de frumusețe. De ce sunt atât speciale

Pisici albinoase: un etalon de frumusețe. De ce sunt atât speciale

Pisici albinoase; de ce sunt atât de speciale

Pisici albinoase, un exemplu rar de feline care se deosesbesc nu doar prin culoarea blănii ci și a ochilor. Altfel spus, toate mustăcioasele au ochi frumoși. Acest lucru nu se datorează doar formei, ci și culorilor pe care le pot avea ochii lor.

Cele mai comune sunt: albastru, verde, galben, alune mixt. Cu toate acestea, fiecare pisică va avea propria nuanță a acestor culori. Apoi, mai sunt și alte culori, rare, pe care le vom menționa și noi.

De asemenea, vom arunca o privire asupra pisicilor cu ochi de culoare mixtă, a pisicilor albinoase și a altor culori rare de ochi pentru pisici.

pisica snowshoe; sursă foto: rover.com
pisica snowshoe; sursă foto: rover.com

Pisici albinoase și culoarea ochilor

Culoarea ochilor unei pisici va fi determinată de genetica acesteia. Aceasta va depinde de nivelul de melanină, aminoacidul care controlează culoarea ochilor lor și de culoarea pielii și a blănii lor.

Cu cât nivelul de melanină este mai ridicat, cu atât culoarea ochilor lor va fi mai închisă. Melanina le va afecta, de asemenea, blana, însă o va face în mod diferit. Acesta este modul în care pisicile negre pot avea ochi clari.

Când își schimbă pisicile culoarea ochilor?

Atunci când se nasc, pisicuțele sunt complet dependente de mama lor, deoarece ochii lor sunt complet închiși. Ei sunt atât orbi, cât și surzi până la vârsta de 7-10 zile. Acesta este momentul în care ochii lor vor începe să se deschidă și culoarea ochilor lor va fi o nuanță tulbure de albastru.

sursă foto: Antena 1

Odată ce au în jur de 6 săptămâni, culoarea ochilor lor poate începe să se schimbe. Culoarea ochilor lor se poate schimba într-o nuanță diferită de albastru, verde, galben/portocaliu sau maro. În unele cazuri, pot avea ochi de culori diferite.

Cele mai comune culori ale ochilor de pisică

Culoarea ochilor pisicii se află în irisul ochiului lor. Spectrul de culori pe care le pot avea variază de la verde, alune, galben auriu, galben lămâie, chihlimbar, portocaliu, cupru și chiar culori mixte.
Cele mai comune culori ale ochilor la pisici sunt: Albastru; Verde; Galben/ Portocaliu; Maro

Pisici cu ochi albaștri

Dacă pisica dumneavoastră nu are prea multă melanină în iris, va avea ochii albaștri. Deși o corelație între blana pisicii și culoarea ochilor nu a fost încă dovedită științific, pisicile cu ochi albaștri au de obicei blana albă sau o altă culoare deschisă a blănii.

sursă foto: pawtracks.com
pisica albinoasa ; sursă foto: pawtracks.com

De exemplu, pisica Himalaya și pisica din rasa Snowshoe au ochii albaștri. Totuși, acestea nu trebuie confundate cu pisicile albinoase, care nu au niveluri de melanină.

Pisicile cu ochii verzi

Ochii verzi se datorează, de asemenea, unei lipse de melanină în irisul pisicii. Unele rase de pisici care au ochii verzi sunt Russian blue, Sokoke și pisica Burmilla. După cum ați observat, aceste pisici pot avea blana deschisă sau închisă la culoare și totuși au ochii verzi deschis.

pisica neagră; sursă foto: evz.ro
pisica neagră; sursă foto: evz.ro

Fiecare pisică va avea o nuanță diferită de verde în funcție de genetica lor. Unele pot avea un verde smarald închis, în timp ce alta ar putea avea o culoare mai mult verde alune sau verde-gălbui deschis.

Pisici cu ochi galbeni/portocalii

Ochii galbeni sau portocalii sunt un alt tip de culoare comună pentru pisici. Acest lucru se datorează, de asemenea, unor cantități scăzute de melanină în irisul lor. Unele rase de pisici care au ochii galbeni sau portocalii sunt rasele de pisici Somali, Chausie, Burmese sau Cornish Rex.

Pisici cu doi ochi de culori diferite

O pisică poate avea, de asemenea, doi ochi de culori diferite. Această afecțiune se numește heterocromie și poate fi observată la diferite specii, chiar și la oameni.

Pisici albinoase cu un ochi albastru; sursă foto:
sursă foto: 9GAG

Aceasta se întâmplă atunci când o genă albă sau cu pete albe blochează distribuția și concentrația de pigment în iris în timpul dezvoltării. De aceea, fiecare ochi va avea culoarea sa diferită. În unele cazuri, acest lucru se poate întâmpla la un singur ochi.

Această afecțiune se întâlnește de obicei la pisicile albe. Rasele de pisici Turkish van, Turkish angora și Japanese bobtail par a fi mai predispuse la această afecțiune.

Pisici albinoase și pisici albe, diferențe

O altă întrebare frecventă când vine vorba de culoarea ochilor unei pisici este: care este diferența dintre pisici albinoase și o felinele albe cu ochi albaștri?

Animalele albinoase au, de obicei, ochii roz din cauza faptului că nu au melanină. Cu toate acestea, acest lucru nu este obișnuit la pisici. De fapt, pisicile albinoase au, de obicei, ochii albastru deschis și blana extrem de albă.

animaluțe simpatice, pisica persană; sursă foto: animalutze.com
animaluțe simpatice, pisica persanp; sursă foto: animalutze.com

Deoarece nu au melanină și, prin urmare, nu au culoare. Pisicile albinoase sunt predispuse la probleme de vedere, dar nu sunt predispuse la surzenie. În timp ce pisicile albe sunt predispuse la surditate.

Principala diferență dintre o pisică albinoasă și o pisică albă este faptul că albinoasa nu are melanină. O pisică albă va avea un nivel scăzut de melanină. De asemenea, ele sunt predispuse la diferite probleme de sănătate.

Care este cea mai rară culoare a ochilor de pisică?

Cea mai rară culoare a ochilor de pisică este portocaliu. Pisicile tind să aibă un nivel scăzut de melanină în ochii lor, ceea ce le permite să aibă ochii de culoare deschisă.

Pisicile sălbatice și pisicile precum Scottish Fold au tendința de a avea acești ochi colorați datorită nivelului ridicat de melanină din ochii lor.

Unii oameni se întreabă dacă pisicile pot avea ochii mov, iar răspunsul este nu. Uneori, nuanța ochilor pisicii noastre. Iluminarea ne va face să credem că ochii lor sunt mov. Acest lucru nu este posibil, potrivit animalwised.com.