324 Vizualizari

28 Mar, 2016 la 9:46 am

Paunul asiatic, frumusete legendara, mancator de…cobre!

Couple of Peacocks doing Cartwheels

Paunul asiatic sau paunul albastru (Pavo cristatus) este o pasare de o frumusete legendara, domesticita in urma cu 2.000 de ani, a fost declarat pasarea nationala a Indiei.

„Pavo cristatus” este o specie de paun care alaturi de fazani face parte din familia Phasianidae, ordinul Galliformes si este inrudita cu potarnichea, pitpalacul, gaina si curcanul. Tot din genul Pavo face parte si paunul verde (Pavo muticus). Exista si pauni cu un colorit alb, castaniu-stralucitor si chiar purpuriu. In salbaticie paunul populeaza unele tinuturi din India, Sri Lanka, Pakistan, Bhutan, Bangladesh si Nepal unde traieste in carduri mari, preferand regiunile deluroase si luminisurile in apropiere de apa din padurea ecuatoriala.

Paunul albastru poate fi considerat o pasare decorativa, masculul avand un aspect morfologic deosebit cand coada este deschisa in forma de evantai. In prezent pasarile traiesc si sub forma domestica raspandite pe tot globul. Aceste pasari nu se inteleg prea bine cu alte animale domestice. Femelele au corpul mai mic intre 3-4 kg, au penajul maroniu gri inchis si albastru si coada scurta, doar masculii au penajul albastru-verde impresionant. Masculul cantareste intre 4-6 kg, este albastrui-siniliu pe piept si gat, brun deschis pe aripi. Coada sa este formata din aproape 200 de pene lungi, fiecare avand un „ochi” cu irizari, culorile variind in functie de zona in care traiesc. Peste doua treimi din lungimea corpului o reprezinta coada, de fapt trena, cum este numita corect (coada in sine este scurta si maro, la fel ca a paunitelor). El poate fi recunoscut de departe dupa strigatul ascutit si distinct. Atat masculul cat si femela au coronita. In ciuda dimensiunilor sale mari masculul, cu trena sa lunga, este extrem de agil. Paunii domestici sunt apreciati in India, pentru ca mananca puii de cobra.

Sunt relativ usor de hranit: prefera insectele, semintele, plantele, fructele si reptilele mici.

Paunii se reproduc la varsta de doi ani, dar penele masculului continua sa creasca pana la varsta de sase ani. Masculii se folosesc de penajul lor ca sa atraga femelele. Femelele prefera masculii cu cele mai multe pete. Paunul isi desface trena in cadrul ritualului de imperechere, acesta fiind un mijloc vizibil de marcare a teritoriului. Paunii care au succes isi fac un harem de maxim cinci femele.



Femela depune, in salbaticie, cam 7-10 oua, dar in captivitate poate sa ajunga si la 30 de oua. Ouale sunt de culoare bej-maro si sunt clocite timp de 28 de zile de catre paunita. Dupa eclozare, puii sunt crescuti si alimentati de paunita timp de sapte pana la noua saptamani, apoi sunt invatati sa se hraneasca cu insecte si larve, potrivit arkive.org, preluat de Agerpres.

paun2

Paunul asiatic este voinic, capabil sa se adapteze climatului racoros si mai multor tipuri de habitat, potrivit animalutul.ro.

Desi este una dintre cele mai mari pasari zburatoare, paunul petrece mai mult timp alergand decat zburand. In captivitate, aceasta pasare poate trai mai bine de 15 ani, dar in salbaticie rareori supravietuiesc atata timp.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI