270 Vizualizari

08 Feb, 2016 la 12:00 pm

Pasari migratoare, observate „repetand” iarna, partiturile pentru primavara

Marjorie Sorensen, urmărind mișcările și sunetele păsărilor migratoare într-o vale inundată din Zambia, pe timpul iernii sursa foto: sciencenews.org

"Perfectionarea" are scopul de a atragere partenerele care s elasa cucerite de trilurile maiestuoase

Se pare ca pasarile de sex masculin se dedica unor adevarate sesiuni de canto in sezonul de iarna care, dupa parerea cercetatorilor, este ca o practica pentru perioada in care vor flirta odata cu venirea primaverii!

Majoritatea acestor pasari asupra carora s-au realizat cercetari, sunt pasari migratoare. De aici si intrebarea, potrivit cunoastelumea.ro, pusa de Marjorie Sorensen de la Universitatea Goethe din Frankfurt: „De ce fac acest lucru atunci cand ele se afla la mii de kilometri de orice posibila oportunitate de reproducere?”

Testele au aratat, potrivit sursei mentionate, ca, aceste triluri speciale consuma cu aproximativ 50 de procente mai multa energie decat orice alta activitate desfasurata de aceste pasari. Plus ca, atunci cand aceste sunete ies din pieptul lor, exista si riscul de a fi descoperite de pradatori. Iata de unde si nevoia de exercitiu. Este ca un cantonamet inainte de marea finala!Biologii se asteptau ca aceasta extravaganta muzicala de iarna sa fie, de fapt, o practica pentru apararea teritoriului. Dar pasarile exerseaza pur si simplu variante ale serenadelor, in loc de imnuri teritoriale. Acest lucru a fost raportat de Sorensen si colegii sai in revista de specialitate American Naturalist, material preluat si adaptat de cunoastelumea.ro. Ca o explicatie alternativa, potrivit sursei mentionate, Sorensen si colegii sai sugereaza ca piesa muzicala de iarna este clar o practica. Mai ales ca, femelele prefera primavara masculii care au melodii mai elaborate.

Concluzia finala a cercetarii a fost aceea ca daca muzicalitatea trilurilor acestor pasari cantatoare conteaza atat de mult in procesul de imperechere, inseamna ca si practica este la fel de importanta, ba chiar de baza, iar perioada migratiei, repaosul pe timp de iarna este un moment perfect pentru aceste exercitii de perfectionare.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI