865 Vizualizari

24 Aug, 2015 la 10:14 am

Pangolinul – „care se rostogoleste”

Cel mai traficat animal din lume

 

Pangolinul este un animal care are corpul acoperit de solzi mari de keratina (proteina care se gaseste in unghii, coarne, copite, etc.). Numele lui specific inseamna „ceva care se rostogoleste” si este considerat cel mai traficat animal din lume. In salbaticie este un animal secretos si timid, din ordinul Pholidota, care traieste in regiunile tropicale din Africa si Asia.

Exista 8 specii de pangolin, printre care pangolinul indian, chinez, filipinez, cu coada lunga, de pamant, de copac si Sunda.

Oamenii de stiinta stiu foarte putine lucruri despre comportamentul acestora. Cand se simt amenintati, pangolinii se strang asemenea unei bile aproape impenetrabile, fiind protejati de solzii grosi; pe langa acest lucru, mai pot emana si un miros foarte urat mirositor, asemanator sconsului.

Si, desi in prezent traiesc doar in Africa si Asia, fosile de pangolin s-au gasit in Europa si America de Nord.

Din cauza numarului din ce in ce mai mic, vanarea pangolinilor a devenit ilegala.

Pangolinul de Filipine (Manis culionensis) face parte din genul Manis, ordinul Pholidota. Este o specie endemica de mamifer ierbivor a provinciei Palawan din insulele Filipine. I se mai spune si Pangolinul Palawan sau Malintong. In afara de insula principala Palawan mai poate fi intalnit pe insulele Busuanga, Coron, Culion sau Dumaran. A fost introdus in 2005 pe insula Apulit.

Vietuieste in paduri si zonele adiacente cu iarba. Este o specie comuna in insulele Filipine, dar din cauza ariei de raspandire limitata si a vanatului excesiv este pe cale de disparitie. Pentru ca este vanat pentru carne, piele, sange si solzi. Singurii pradatori ai pangolinului sunt omul si pitonul.



FILE - In this Friday, March 1, 2013 file photo, a pangolin, one of 128 anteaters confiscated by customs officers from a smuggler's boat off Sumatra island as it was heading for Malaysia in the previous week, curls into a ball as a Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) official holds it up before releasing it into the wild at a conservation forest in Sibolangit, North Sumatra, Indonesia. A Chinese vessel that ran into a protected coral reef in the southwestern Philippines held evidence of even more environmental destruction inside: more than 10,000 kilograms (22,000 pounds) of meat from a protected species, the pangolin or scaly anteater. (AP Photo/Jefri Tarigan, File)

Specia a fost descrisa pentru prima data de Casto de Elera in anul 1915. In trecut a fost inclus alaturi de pangolinul Sunda, iar din anul 1998 a fost considerata specie separata. Poate fi intalnit in literatura straina sau de specialitate sub denumirile: The Philippine pangolin, Palawan pangolin (dupa provincia palawan) sau Malintong. Nu se cunoaste numarul estimativ al populatiei de pangolini datorita raritatii, dar si, cum aratam mai sus, a faptului ca este un animal nocturn, secretos si timid.

Pangolinul de Filipine se hraneste in principal cu termite. Isi foloseste limba lunga acoperita cu saliva lipicioasa pentru a se hrani cu cat mai multe furnici. Cand gaseste un musuroi de termite sapa cu ghearele puternice pentru a patrunde cat mai mult dupa care isi foloseste limba lipicioasa pentru a prinde prada. Este considerat un animal benefic pentru ca tine in frau populatiile de insecte, pentru gasirea carora se foloseste de miros. Nu are dinti pentru a mesteca hrana, asa ca trebuie sa consume si nisip sau pietricele mici care sa-l ajute la digestie.

Pangolinul de Filipine are lungimea corpului de 60-180cm si greutatea de 1.8 – 2.5 kg. Corpul acoperit de solzi care se intrepatrund este lung si rotund. Coada este prehensila (se poate ajuta de ea, „apuca” crengile copacilor). Picioarele se termina cu degete si gheare lungi, groase si puternice. Tinerii au culoarea corpului si a solzilor deschisa, aceasta se inchide pe masura ce animalul inainteaza in varsta. Coada are aproape aceeasi lungime cu a corpului impreuna cu capul. Fata de ruda sa mai mare, Pangolinul Sunda, are solzii mai mici si capul mai scurt. Pangolinul de Filipine este un animal nocturn. Prefera iesirile solitare, asa ca nu este intalnit in grupuri. Ca toti pangolinii prefera sa stea in copaci, dar coboara si la sol in cautare de hrana. Cand sunt amenintati de pradatori se transforma intr-o minge acoperita cu solzi. In plus elimina un miros chimic pentru a indeparta pradatorii. Se spune ca pielea si solzii de pangolin sunt folositi la tratarea astmului.

Pangolinul gigant – traieste in zona ecuatoriala, din vestul Africii pana in Uganda. Tarile in care populatia este cea mai mare sunt Uganda, Tanzania si Kenia. Mai este prezent si in Sierra Leone sau Senegal. Prefera zonele de savana, zone impadurite, cu populatii mari de termite si apa. Nu este intalnit la altitudini mari. Este cea mai mare specie de pangolin si a fost descris pentru prima data de Johann Karl Wilhelm Illiger in anul 1815.

pangolin gigant

 

Poate fi intalnit in literatura straina sau cea de specialitate si sub denumirile: Giant Ground Pangolin (Pangolinul gigant de pamant), Grand pangolin sau Pangolin Gigante. Din cauza distrugerii habitatului si despaduririlor specia este, si ea, in pericol. In plus, la fel ca pongolinul de Filipine, si pongolinul gigant este vanat pentru solzi si carne. Localnicii cred ca are efecte vindecatoare carnea de pangolin, care este considerata o delicatesa. Daca nu se iau masuri se estimeaza un declin mai mare in urmatorii ani din cauza cererii mari a pietei internationale (China si Vietnam). Animalul deja nu mai exista in Rwanda si Nigeria. Incercarea de a proteja aceasta specie in unele locuri a dus la cresterea vanatorii. Exemplarele norocoase se gasesc in cateva parcuri naturale care sunt pazite si vanatoarea este interzisa.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI