191 Vizualizari

20 Dec, 2015 la 5:05 pm

Maimutica africana lenesa, un companion simpatic

Potto (Perodicticus potto), cunoscut si sub denumirea de maimutica africana lenesa, este un mamifer nocturn, care traieste in padurile tropicale din Africa de Vest, Centrala si de Est, de la Sierra Leone si Guineea si pana in estul Kenyei, de la altitudini de 600 de metri pana la 2.300 de metri. Potrivit Agerpres, face parte din familia de primate Lorisidae, din care mai fac parte si alte mamifere, precum Loris sau Lemuri, fiind singura specie din genul Perodicticus, impartindu-se in patru subspecii. De asemenea, este cunoscut sub numele de potto Bosman, dupa numele celui care a descris specia, in 1704 (Willem Bosman).

Este un animal destul de compact si robust, acoperit cu un strat dens de blana, avand o coada care, desi este scurta, tot este mai mare decat cea a altor primate Lorisidae. Botul este subtire dar scurt, capul este rotund, cu urechi mici rotunjite. Ochii mari, bine fixati in orbite, ii asigura o vedere nocturna excelenta. Poate ajunge la 1,5 kg si la o lungime medie de 30-40 cm, dupa cum se mentioneaza pe site-ul thewebsiteofeverything.com. Cele patru subspecii de potto variaza in dimensiuni si colorit. Culoarea blanii difera de la maro-roscat la gri negricios sau maroniu, usor mai deschisa pe pantece.

Potto poate trai in orice tip de copac, dar nu poate supravietui in habitatele complet lipsite de arbori, in general zona sa de confort cuprinzand copaci, cu inaltimi intre 5 si 30 de metri. El isi foloseste labutele prevazute cu degete opozabile, pentru a se catara cu grija in pomii din padurile tropicale. Este un animal nocturn, care doarme in timpul zilei intre frunzele copacilor.

Desi este vazut ca un animal mic si inofensiv, se distinge de alte primate, prin cele trei dintre vertebrele de pe gatul sau, care au varfuri ascutite folosite ca arme pentru autoaparare. O alta caracteristica unica a acestuia este saliva sa cu proprietati inflamatorii, provocand iritarea locului vatamat prin muscatura. Totodata, o alta particularitate notabila este si aranjamentul-pieptene de dinti in maxilarul inferior, care are un rol important in ingrijire, si o parte cartilaginoasa „perie”, aflata pe partea inferioara a limbii, care se incadreaza intre acesti dinti, servind pentru a curata blana.

Dieta este diversa, adaptata la fiecare sezon si cuprinde in principal fructe (aproximativ 65%), gume de arbori (21%), precum si insecte, nectar, melci si chiar mici vertebrate (10%). Ouale si ciupercile, de asemenea, fac parte din meniul acestor primate. Desi par fiinte lenese si foarte incete, sunt extrem de agile atunci cand zaresc prada pe o creanga alaturata, potrivit arkive.org.



Primatele potto sunt in principal solitare, desi acestea pot prezenta un anumit grad de sociabilitate. Numarul primatelor ca animale de companie in Marea Britanie trece de 5.000 de exemplare si ajunge la aproximativ 15.000 de exemplare in Statele Unite. Acestea sunt intalnite ca animale de companie si in restul lumii, in special in Asia. Cele mai cautate sunt maimutele veverita si capucini.

Este indicat ca proprietarii acestora sa le asigure un mediu adecvat, asemanator habitatului natural, ca de altfel, in cazul fiecarui animal de companie, fie el un peste, o pasare sau un mamifer. Unele gradinii zoologice incearca sa perpetueze specia potto.

Potto este listat in apendicele II al Conventiei privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie si in anexa la Conventia africana asupra conservarii naturii si a resurselor naturale lista B, care permit sa fie vanat doar cu o autorizatie speciala emisa de autoritati, iar comertul international cu potto trebuie monitorizat si controlat atent, potrivit iucnredlist.org. Din pacate, aceste vietuitoare, precum si alte primate, sunt amenintate cu disparitia din cauza distrugerii habitatului lor, indeosebi in urma incendiilor si a taierilor excesive de paduri tropicale.

Femela, de obicei, da nastere unui singur pui in fiecare an, dupa o gestatie de aproximativ 180 la 205 zile. Puiul potto are o culoare crem spre alb si ochi albastri, la nastere, si sta prins de burta femelei, pana cand este intarcat, la aproximativ patru sau cinci luni, potrivit site-ului britannica.com.

Potto atinge maturitatea sexuala intre 9 pana la 18 luni si poate trai pana la 11 ani in salbaticie, iar in captivitate, chiar pana la 26 de ani.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI