1927 Vizualizari

09 dec., 2016 la 10:42 pm

LUNA – Bichonul de bumbac – nr. 1 in topul celor mai frumosi si valorosi caini din Romania

Luna, la 8 luni Sursa foto - https://www.facebook.com/costin.soare

Exemplar unic, Luna are caracteristicile perfecte ale rasei

 

Potrivit Asociatiei Chinologice Metropolitane Bucuresti, topul celor mai frumosi si mai valorosi caini de rasa din Romania este condus, in acest an de un caine din rasa Coton de Tulear.

Este vorba de LUNA (JESPERSEN’S KHALEESI), detinuta de Costin Soare, din Ilfov.

colaj-crem

Despre micuta vedeta, stapanul a acceptat sa ne ofere, in exclusivitate, cateva informatii…

Numele ei este Jespersen’s Khaleesi, insa toata lumea ii spune LUNA. Are 15 luni si este adusa de noi din Danemarca, in noiembrie 2015, de la o canisa renumita in aceasta rasa Jespersen’s Kennel, detinuta de Brigitte Jespersen. Dna. Jespersen este un crescator cu 20 de ani de experienta in aceasta rasa, recunoscuta in toata lumea si cu foarte multi caini care, provenind din canisa dansei, au castigat competitii mondiale, europene si internationale in toti acesti ani. 

15319191_10154196159171279_8287683894966780208_n

cacib-2-best-junior-in-show

cac-3-best-junior-in-show

img_4975

Luna este UNICA in Romania (mai am cunostinta de doar un singur alt exemplar de rasa pura Coton de Tulear aflat in tara, dar Luna este sigura avand caracteristicile perfecte ale rasei si parul in aceasta conditie). Este un caine de familie, dar si un caine de show.

img_5005

Cei mai buni prieteni ai Lunei sunt cei doi fii ai nostri de 8 si 5 ani – cu care se joaca si alearga zilnic – fie in curte, fie in casa. Luna iubeste oamenii si se bucura de toata atentia pe care o primeste, iar atunci cand avem musafiri sau venim acasa este prima care ne intampina cu jucaria ei in gura si cu mult chef de joaca.

luna-7

 

luna-9

luna-10

In afara de joaca si de afectiunea pe care o primeste de la familie si toti cei pe care ii intalneste, Luna iubeste sa fie prezentata in expozitii. Anul acesta are deja numeroase tituluri de Best in Show si Best of Group in expozitiile din Romania in doar 4 luni (iunie – septembrie):

7 x Best of Group 9

1 x Reserve Best of Group 9

6 x Junior Best in Show

1 x Reserve Junior Best in Show

1 x Best in Show

2 x Reserve Best in Show

1 x Supreme Best in Show

1 x 3’rd place Supreme Best in Show
Prin obtinerea acestor titluri a acumulat permanent puncte in competitia Top Dog of the Year organizata de Asociatia Chinologica Romania si astfel, la finalul anului competitional, a fost numita castigatoarea acestei competiti in care a intrat impreuna cu toti cainii care au participat la toate cele 52 de expozitii CACIB si CAC de anul acesta organizate de AChR cu un numar de 1.140 de puncte.

Este nevoie de multa munca, rabdare si cunostinte pentru a-i mentine parul in aceasta conditie, dar aprecierile tuturor oamenilor care ajung sa o cunoasca pe Luna si, de asemenea, aprecierile arbitrilor in toate competitiile in care participa, ne aduc o rasplata bine meritata“, ne-a povestit Costin Soare.

Coton de Tulear (Bichonul de bumbac), cainele orasului Madagascar

Rasa dateaza de aproximativ 500 de ani, fiind denumita dupa orasul port Tulear din Madagascar. Potrivit toateanimalele.ro, Coton de Tulear fost un caine apreciat de cei mai inalti oameni din Madagascar si a fost rasa regala a Madagascarului.

Face parte din familia Bichonilor si din grupa a IX-a FCI si reprezinta cu brio cainii mici de companie si agrement.

Cum au ajuns pe in Madagascar nu se stie sigur. Ca si in cazul altor caini cu traditie nu se stie originea exacta a lor. Insa exista mai multe varinate, unele mai credibile, altele mai putin credibile, circula si in ziua de astazi.

Se zvoneste ca au fost adusi de pirati sau ca au fost adusi de nobilii francezi si facuti cadou casei regale din Madagascar. A doua varianta – se presupune – din cauza popularitatii pe care a avut-o micutul patruped in Franta.

O varianta mai populara este ca rasa de caine Coton de Tulear a ajuns in Tulear in urma unui naufragiu al unui vas la care erau si acesti caini. In urma naufragiului cainii au ajuns la mal. Ultima si cea mai logica varianta este ca rasele de caine Bichon, care veneau din Franta s-au imperecheat cu Terrieri mici si maltezi pentru a rezulta aceasta rasa unica.

Rasa a rezistat in timp multi ani, iar dupa schimbarea formei de guvernare in Madagascar, rasa a continuat sa aiba popularitate. S-a emis o serie de timbre cu imaginea Coton de Tulear. Inca de la inceputul secolului europenii au inceput sa se ocupe de selectia si standardizarea rasei.

In 1970 Louis Petit (presedintele Asociatiei Chinologice din Madagascar) si Raymond Triquet (presedintele Comisiei FCI) propune rasa spre standardizare. La scurt timp, in 1971, rasa este recunoscuta oficial de catre FCI (Federatia Canina Internationala).

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.