559 Vizualizari

02 Dec, 2015 la 11:00 am

Lucruri extraordinare despre „FANTOMA MUNTILOR”. Stiute, acestea ar putea proteja existenta felinelor!

Adesea numit si „fantoma muntilor”, leopardul zapezilor – cu o intensitate feroce, cu ochii ca doua pumnale – urmareste fiecare miscare a prazii. Fara vreun avertisment, leopardul ataca. Strapunge aerul si captureaza prada cu succes! Este o scena care astazi, din pacate, este o raritate.

Potrivit upworty.com, leopardul de zapada este pe cale de disparitie, la nivelul cel mai critic, iar in cazul in care nu se vor intreprinde masuri pentru conservare, aceasta creatura maiestuoasa care se putea vedea in varfurile inzapezite din Afganistan, Kazakstan, Rusia, India si China va disparea, cu siguranta, pentru totdeauna.

Pentru a le proteja, trebuie sa cunoastem, potrivit zooland.ro, care citeaza sursa mentionata anterior, cateva lucruri despre aceste minunate feline:

  1. Leoparzii de zapada au un apetit urias

Leopardul zapezilor este un pradator, care de obicei vaneaza prada mare, corespunzatoare marimii lui sau mai mare. Leopardul zapezilor este capabil sa faca fata unui animal care este de trei ori mai greu ca el insusi. Prada principala a leopardului zapezilor este, practic, oriunde si tot anul – specia copitatelor.

  1. Leoparzii de zapada au capacitati extraordinare la salturi

Picioarele lor puternice sunt dotate pentru a sari la distante de pana la 15 metri. Asta inseamna aproximaiv de 10 ori mai mult decat lungimea propriului corp. Spre comparatie, recordul mondial uman pentru un salt in lungime este de 8.95 metri.

  1. Picioarele lor sunt dotate cu „schiuri naturale”

Leoparzi albi au labe foarte mari. Aceasta caracteristica obtinuta prin evolutie ii usureaza mersul prin zapada.



  1. Spre deosebire de lei , leoparzii de zapada nu urla

Ei pot toarce, marai, pot geme si fluiera ocazional, dar, din cauza gatului mic, aceste pisici nu pot tipa.

  1. Leoparzii de zapada au cozile blanoase cu un scop anume

Coada este foarte lunga, fiind cu mai mult de trei sferturi mai mare decat restul lungimii copului, acoperita cu par lung, din aceasta cauza ea pare foarte groasa (vizual, grosimea sa este aproape egala cu grosimea antebratului leopardului zapezilor. Ea adesea slujeste ca balansoar in timpul sariturilor).

Populatia leoparzilor de zapada a scazut cu 20% in 16 de ani si mai exista doar 4.500 de exemplare in salbaticie.

Temperaturile, in continua crestere, topesc zapada, fapt care ii indeamna pe agricultori sa inainteze in munti, leoparzilor de zapada, neramanandu-le, pur si simplu, alt loc unde sa plece.

Deci, este important sa se actioneze intr-un timp cat mai scurt posibil. Exista deja un plan in ideea de a proteja zapada naturala a habitatului prielnic pentru leopard, planul vizeaza 12 tari, inclusiv India, Nepal, Afganistan, Pakistan si China. Factorii de decizie au semnat acest acord, dar nu prea au inregistrat rezultate deosebite la punerea in aplicare.

„Este nevoie de actiuni urgente pentru a stopa schimbarile climatice si a preveni degradarea continua a habitatului leopardului de zapada, in caz contrar „fantoma muntilor” ar putea disparea, impreuna cu aprovizionarea cu apa potabila a sute de milioane de oameni drept consecinta a topirii zapezilor, care alimentau raurile”, declara reprezentantii World Wildlife Fund (WWF).

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI