2251 Vizualizari

20 Dec, 2012 la 2:26 pm

Koala nu este un urs!

PLUS cinci informatii interesante despre "Martinel"

Roxana Roseti
Viaţa lor în sălbăticie a făcut obiectul a numeroase legende şi teorii, însă datele uimitoare despre aceste animale sunt interminabile. Cercetările au dovedit că urşii continuă să supravieţuiască poluării, vânătorii ilegale şi despăduririlor abuzive.

Primul lucru pe care probabil nu îl ştiaţi, este că cel mai îndepărtat urs descoperit vreodată se numeşte Ursavus elmensis, fiind cunoscut şi sub numele de ” ursul din zori”. Aspectul său fizic era asemănător cu cel al unui tigru, cu blana mai lungă în zona capului şi pieptului, şi cu aspect dungat pe spate. El a fost descoperit în pădurile subtropicale din Europa, acum 10 milioane de ani şi, odată cu trecerea timpului, s-a transformat în ursul zilelor noastre, aspectul său suferind uşoare modificări.


Cea mai rezistentă specie
Al doilea lucru neştiut este că şase din opt specii de urşi sunt clasificate drept vulnerabile sau ameninţate cu dispariţia în zilele noastre. Urşii Panda uriaşi sunt cei mai ameninţaţi cu dispariţia, în acest moment, existând numai 1.600 în întreaga lume. Acestuia îi urmează ursul negru american, ursul asiatic şi ursul polar.

Cel de-a treilea lucru inedit ar fi acela că ursul brun este cea mai rezistentă specie de urşi, dar şi ursul cu cele mai mari dimensiuni şi greutate. Acesta cântăreşe până la 850 kg (masculul) şi 500 kg (femela), greutatea lor variind în funcţie de condiţiile de habitat şi sursele de procurare a hranei.



Un marsupial
Koala nu este un urs, este un marsupial, şi acesta este o informaţie care se încadrează la numărul patru pe lista datelor generale despre urşi.  Deşi auzim de cele mai multe ori formularea „ursul koala”, acesta nu este un urs, ci seamănă doar cu unul. În realitate, koala este un marsupial arboreal care trăieşte în Australia.

Al cincilea, dar nu ultimul lucru interesant, este acela că urşii polari sunt cei mai buni înotători dintre toate speciile de urşi. Aceştia îşi duc existenţa lângă Oceanul Arctic şi sunt nevoiţi să înoate zilnic mile întregi printre blocurile de gheaţă pentru urmărirea pradei şi procurarea hranei.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI