Sari la conținut
Home » Harrier – vanatorul de iepuri!

Harrier – vanatorul de iepuri!

Harrier-ul este cunoscut in forma sa moderna inca din secolul al XVII-lea si este considerat a fi descendent al raselor antice de copoi.
Potrivit petup.ro, rasa era folosita in haite, pentru a vana iepuri, cu vanatorul mergand pe jos sau calare. In Marea Britanie este aproape exclusiv un caine de vanatoare, dar in America de Nord poate fi gasit si indeplinind alte sarcini, inclusiv pe cea de companion.
Animale.ro descrie un caine Harrier – drept un caine de talie mica spre medie, asemanator cu English Foxhound, dar mai mic decat acesta, insa nu la fel de mic ca un Beagle. Capul este proportional cu restul corpului, cu o frunte indrazneata si un stop moderat. Botul este de aproximativ aceeasi lungime cu craniul. Nasul negru este lat, cu narile deschise. Dintii se intalnesc intr-o muscatura-foarfece. Urechile sunt de marime medie, maro sau de culoarea alunei si atarna pe langa obraji, fiind rotunjite la capete. Picioarele sunt lungi, rotunde si puternice. Coada lunga este tinuta mereu ridicata. Blana are firul scurt, fin si lucios si poate veni in orice culoare, insa de cele mai multe ori este tricolora.
Harrier - varianta tricolora!
Harrier – varianta tricolora!
Acest caine se intelege bine si cu alti caini, dar ar trebui totusi sa fie supravegheat cu animalele non-canine. Vesel, dulce si tolerant, se intelege excelent cu copiii. La fel ca si alte rase de caini de vanatoare, Harrier-ul este un caine care latra si care urla, in special noaptea si cand este lasat singur lungi perioade de timp. Este foarte important sa ii lasati la indemana jucarii sau sa ii asigurati activitati care sa il tina ocupat. Daca este plictisit, Harrier-ul va latra si va distruge.
Rasa Harrier este o rasa care nu prezinta multe conditii de sanatate. Printre bolile care pot sa apara la aceasta rasa sunt si urmatoarele:- displazia de sold si displazia de umar, apare cel mai des odata cu imbatranirea cainilor din aceasta rasa, cel mai bine este sa aflati daca parintii cainelui au suferit sau sufera de astfel de boala;- atrofia retinala progresiva – o boala oculara care implica deteriorarea graduala a retinei. La inceputul bolii, cainii isi pierd vederea nocturna, urmand ca, pe masura ce boala se agraveaza, sa isi piarda si vederea pe timpul zilei;- dilatatia/torsiunea gastrica sau „sindromul de volvulus”, ce se caracterizeaza prin acumularea rapida de aer in stomac, malpozitionarea stomacului, acest lucru inseamnand ca stomacul se tot umfla si nu mai permite sa circule mancarea din el;- hipotiroidismul – care apare atunci cand corpul nu poate sa isi mentina nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;- epilepsia – o conditie neurologica care, de cele mai multe ori, este mostenita. Atunci cand sufera de epilepsie, cainele poate sa aiba atacuri care ii vor provoca diverse comportamente ciudate.
Cainii din rasa Harrier sunt determinati si vigilenti si necesita un dresaj calm si ferm. Este important sa stie ca tu esti liderul haitei, cel care ii va oferi suma perfecta de exercitii mentale si fizice, inclusiv plimbari zilnice, pentru a evita anxietatea de separare.
Harrierii nu sunt recomandati pentru viata de apartament, cu exceptia cazului in care proprietarii sunt oameni foarte activi, care au de gand sa-i scoata zilnic la alergat, drumetii sau vanatoare. Sunt moderat activi in interior si vor prefera intotdeauna viata la curte. Au adeseori tendinta de a porni la vanatoare si de a-si urma instinctele de urmaritor, asa ca ar fi indicat sa nu-i dati drumul din lesa intr-o zona nesigura. Acesti caini sunt excelenti companioni de jogging, iar in cazul in care nu este posibila aceasta activitate, ar trebui scosi la plimbari lungi, in fiecare zi. In timp ce mergeti pe jos asigurati-va ca animalul sta langa sau in spatele persoanei care detine conducerea, nu in fata, pentru a invata cine este liderul.

https://www.youtube.com/watch?v=nmc4yw1VPrw