5295 Vizualizari

13 Mai, 2013 la 4:23 pm

Ham vs. Zgarda

Care e cea mai buna alegere pentru cainele tau?

Alegerea hamului sau a zgărzii ține de tipul de câine pe care-l dețineți. Zgarda este de departe cea mai cunoscută metodă de control asupra câinelui. Din motive umanitare, zgarda clasică însăși, nu cea de forță, a devenit alternativa negativă a click-erului și a recompenselor.

1

Recomand folosirea metodelor

de control -zgardă sau lesă – pentru

evitarea accidentelor.” Dr. NICOLAE BERBECARU
Zgarda clasică din piele, chingă de nailon sau mătase sunt, în principiu, folosite pentru limitarea deplasării prietenului nostru, dar și pentru a purta o marcă de identificare rapida (bănuți cu inscripția unui număr de telefon și mențiunea “vaccinat antirabic”).

Lector Universitar Dr. Nicolae Bercaru
Șef de lucrări în cadrul
Facultății de Medicină Veterinară
a Universitații Spiru Haret
Contact: 021.242 15 75 

Zgarda este frecvent folosită în dresaj și, pentru a înțelege mai bine, un câine de talie mare și foarte mare nu poate fi condus eficient dacă are ham și nu zgardă. De asemenea, există o serie întreagă de boli care contraindică total folosirea zgărzii, anume: câinii cu sindrom Wobbler, câinii condrodistrofici (gât scurt, discuri intervertebrale anormale și picioare scurte) gen Teckel, Bulldog Francez, etc; câinii hidrocefalici, câinii cu sensibilitate traheală, respectiv cu trahea colabată sau stenozată.

Acestea fiind recomandări medicale, interferează cu recomandările de natură umanitară care ne ofera alternative mai ”blânde” : capăstrul Halti și Gentle Leader, care la noi în țară nu sunt încă populare.

Hamul este folosit la câinii de talie mică, cei de talie mare pot purta ham dacă sunt educați corespunzător pentru “a nu plimba ei proprietarii”.

Hamul folosit de timpuriu, la vârste fragede poate duce la o ușoară cifozare a coloanei vertebrale.
Zgarda de forță?

Este un instrument de dresaj, puțin cam dur, dar medicul veterinar nu o poate contraindica decât în conditiile în care ea este folosita fără discernământ de un dresor iresponsabil. În rest, fiecare trebuie să-și facă meseria cât mai bine și cât mai responsabil. În orice caz, recomand cu căldură tuturor deținătorilor de câini folosirea uneia dintre metodele de control pentru a evita apariția unor accidente nefericite.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI