Sari la conținut
Home » Fox Terrier

Fox Terrier

  • de


Greutate: 7 – 9 kg
Inaltime: 36 – 40 cm
Origine: Anglia,

Istoric rasa Cele 2 rase de Fox Terrier, cu par drept si par sarmos, au fost considerate pana in 1984 o singura rasa. Nu exista intre ele nici o alta diferenta in afara de par. Printre stramosii celor 2 rase se afla Terierul negru si cafeniu, Bull Terrierul, Ogarul si Beagle. Rasa a fost recunoscuta oficial in 1860, dar Fox Terrierul a fost reprezentat in tablouri de vanatoare inca din sec al XIV-lea. Popularitatea acestor 2 rase a scazut in ultima suta de ani deoarece nu se acomodeaza prea bine la viata de la oras.

Descriere Fizica Este un caine de talie mica, bine proportionat, puternic, cu o forma patratoasa. Capul este in forma de pana, craniul turtic, stop putin evident, bot conic si nas negru. Ochii sunt mici si de culoare inchisa. Urechile sunt in forma de V, mici, pliate spre fata mai sus decat linia superioara capului. Gatul este musculos si cu contur clar. Coada prinsa sus, este purtata vesel in sus, fara a fi lasata pe spate, taiata dupa nastere doua treimi din lungime. Prima rasa are parul drept, aspru, scurt, des, lucios si bine lipit de corp. La cealalta rasa, parul este tare, sarmos, des, fara a fi cret, cel mult ondulat. Prezinta smocuri de par in jurul botului si ochilor si par mai lung pe picioare. Culoarea este la fel si anuma alb cu zone de cafeniu si negru.

Personalitate Este un caine foarte energic, tenace, rezistent, curajos, nu se teme sa atace un animal mai mare decat el; zburdalnic, mereu gata sa atace si sa muste, inteligent, latra la cel mai mic zgomot, are inclinatie catre sapat. Devotat stapanului, iubeste copiii si se intelege bine cu ei, dar trebuie avut grija cu copiii mici pentru ca este un caine foarte vioi, zburdalnic. Accepta strainii dar nu va ezita sa atace in caz de pericol. Se intelege bine cu alti caini si alte animale cu exceptia celor mici pe care are tendinta de a le considera drept prada, daca nu le cunoaste de mic.

Ingrijire Blana cainelui cu par drept necesita un periaj staptamanal. Blana cainelui cu par sarmos trebuie periata de mai multe ori pe saptamana si trimata de 2-3 ori pe an. De asemenea barba si mustata trebuiesc pieptanate zilnic pentru a nu se incalci.

Conditii de viata Aceste rase se descurca mult mai bine in aer liber, cu spatiu mult pentru miscare, alaturi de un stapan activ, tip sportiv. Se acomodeaza mai greu la un apartament.

Dresaj Cainii din aceste rase se dreseaza usor chiar daca sunt incapatanati. Dresajul trebuie sa fie ferm, consecvent, echilibrat, fara a fi dur, sever.

Utilitate Este unul din cei mai buni caini de vizuina, supranumit “Attila al soarecilor”. Urmareste si distruge toate rozatoarele, vulpile, bursucii. Are rabdare sa sape chiar si o ora o groapa peste un metru adancime pentru a da de animalul ascuns in vizuina si al scoate afara. Este folosit si la vanatoare de animale mai mari cum ar fi mistreti, ursi, cerbi pe care ii ataca cu foarte mult curaj, chiar cu furie. Este un bun caine de paza si un vesel si zglobiu companion.