585 Vizualizari

19 oct., 2017 la 10:38 am

DESCOPERIRE ULUITOARE! Cum formează balenele şi DELFINII culturi şi societăţi asemeni OAMENILOR

DESCOPERIRE ULUITOARE! Cum formează balenele şi DELFINII culturi şi societăţi asemeni OAMENILOR

Delfinii şi balenele trăiesc în grupuri sociale, au relaţii complexe, comunică unele cu altele şi au chiar dialecte regionale, la fel ca societăţile umane. Un nou studiu major, publicat în Nature Ecology & Evolution, a asociat complexitatea culturii şi comportamentului cetaceelor cu dimensiunea creierului lor.

La această cercetare majoră au participat savanţi de la Universitatea Manchester, Universitatea British Columbia din Canada, London School of Economics and Political Science (LSE) şi Stanford University din Statele Unite. Descoperirea inedită scoate la iveală adevărata complexitate a mamiferelor marine, scrie Science Daily.

Noutatea este primul care a creat un set de date atât de mare a dimensiunii creierelor cetaceelor asociat cu comportamentul social. Echipa a adunat informaţii de la 90 de specii diferite de delfini şi balene. Oamenii de știință au găsit extrem de multe dovezi care confirmă că cetaceele au trăsături complexe, similare cu cele găsite în cultura umană.

Studiul demonstrează că aceste caracteristici sociale și culturale sunt legate de dimensiunea creierului și de expansiunea creierului – cunoscută și sub numele de encefalizare.

Lista acestor similarităţi este lungă şi include caracteristici precum relaţii complexe, transferul social de informaţii şi tehnici, vocalizări complexe, asemenea limbajului, inclusiv existenţa dialectelor regionale, recunoaşterea „numelor, cooperarea cu alte specii, inclusiv cu oamenii, jocuri sociale şi grija faţă de puii altora.

„Ca oameni, capacitatea noastră de a interacţiona şi a crea relaţii ne-a permis să colonizăm aproape fiecare ecosistem şi mediu de pe planetă. Ştim că balenele şi delfinii au creier mare şi sofisticat, astfel au putut crea o cultură marină similară”, a precizat Susanne Shultz, cercetătoare la Universitatea din Manchester.

„Aparenta co-evoluţie a creierelor, structurii sociale şi bogăţiei în ceea ce priveşte comportamentul mamiferelor marine, furnizează o paralelă unică în ceea ce priveşte creierele mari şi trăsăturile umane. Din păcate, nu vor crea metropole şi tehnologii pentru că nu au dezvoltat degete opozabile”.

Echipa de cercetare susţine în studiul lor că un creier mare este un răspuns evolutiv la medii complexe. Este însă prima dată unde aceste ipoteze au fost aplicate la mamiferele marine inteligente la o scară aşa de mare.

ANIMAL ZOO VĂ RECOMANDĂ SĂ CITIȚI ȘI:

Poveste reală! “Aşa, mă, îţi baţi CÂINELE? Bate-l mă, că merită, du-te de-l mai bate, să vedem ce face SALVATORUL NECUVÂNTĂTOR!”

Poveste reală! “Aşa, mă, îţi baţi CÂINELE? Bate-l mă, că merită, du-te de-l mai bate, să vedem ce face SALVATORUL NECUVÂNTĂTOR!”
18 Oct, 2017 la 9:56 amModifica

GEST UIMITOR făcut de un IT-ist pentru cățeii fără stăpân

GEST UIMITOR făcut de un IT-ist pentru cățeii fără stăpân
18 Oct, 2017 la 8:59 amModifica

Scene ȘOCANTE: A legat un CÂINE de MAȘINĂ

Scene ȘOCANTE: A legat un CÂINE de MAȘINĂ
17 Oct, 2017 la 6:49 pmModifica

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

X