68 Vizualizari

28 Iun, 2013 la 4:03 pm

De ce vaccinurile nu sunt eficiente!

Motivele principale pentru care animalele de companie nu se imunizează postvaccinal

Sandra Sălăgean

Cazurile câinilor care se îmbolnăvesc grav după vaccinare, contactând chiar una dintre bolile împotriva căreia a fost imunizat sunt din ce în ce mai dese! “Cu toate că am vaccinat câinele împotriva parvovirozei, acum, la 2 ani, el s-a îmbolnăvit de parvo şi nu pot sămi explic de ce”, ne-a scris o cititoare. În situaţia ei se află şi alţi stăpâni pe care îi întâlnim în cabinetele veterinare. Uneori vedem puiuţi abia scoşi din canise, alteori se întâmplă chiar în timpul schemei de vaccinare sau există şi cazuri, ca cel menţionat anterior, în care câinii sau pisicile contactează un virus puternic după luni sau ani de la imunizare. Dr. Alexandru Viţălaru, Asistent Universitar la Facultatea de Medicină Veterinară, ne explică de ce se ajunge în aceste situaţii şi ce putem face pentru a evita o nenorocire.

Vârsta nepotrivită

„Vaccinarea unui animal prea tânăr, cu un vaccin polivalent, duce la ineficienţa imunizării. Vaccinarea începe de la 6-8 săptămâni şi se încheie în jurul vârstei de 14 săptăm â n i „, s u s ţ i n e d o c t o – rul. Motivul pentru care cineva ar vaccina un pui de animal mai devreme este pur economic, aici făcând directă referire la crescători, care vor ca puii să se vândă mai repede.

Nerespectarea schemei

Nerealizarea numărului total de rapeluri necesare duc la ineficienţa vaccinului şi nerespectarea duratei dintre vaccinări. „În perioada aceea organismul trebuie să fie capabil să dezvolte acei anticorpi. Deci organismul nu are timp să răspundă”, spune dr. Viţălaru. Dacă nu se face rapelul la acele valenţe la care sunt introduse, uneori proprietarul nu prezintă carnetul de vaccinare sau medicul nu ţine cont de el. Ori se schimbă veterinarul în timpul vaccinarii.

Nu trebuie vândute către proprietar

Vrei să faci o afacere, iar pe internet (unde se găseşte aproape orice) ai găsit o ofertă bună la vaccinuri? Ignoro! „Foarte mulţi stăpâni fac această greşală colosală. Cel mai comun pretext este că au câini la ţară şi nu au veterinar acolo”, povesteşte dr. Viţălaru. „Ceea ce oamenii nu ştiu este că legea nu permite vânzarea acestor produse biologice către proprietarii de animale. Vaccinarea se face doar de către veterinar, în cabinetul acestuia”, mai spune el.

Lipsa deparazitărilor

„Deparazitarea în aceaşi zi e cea mai mare greşală, iar asta compromite eficienţa vaccinului”, ne spune medicul veterinar. Pastila nu are timp sa-şi faca efectul. Ea necesită un minimum de 7 zile şi, dacă e hiperparazitat, trebuie făcut un rapel, pentru a elimina larvele. Deci, cu minimum 7 zile -14 zile înainte se face deparazitatrea, iar ea e valabilă trei luni.vaccin 2

Depozitarea necorespunzătoare a vaccinului

Ştiai că dacă ai scos fiola cu vaccinul pe masă şi l-ai lăsat acolo maxim 30 de minute, acel vaccin se alterează total? Ei bine, aceasta este perioada maximă de depozitare a unui produs biologic la temperatura camerei. Sticluţa trebuie ferită de soare sau lumină, păstrată la frigider la o temperatură indicată pe ambalaj şi nu trebuie să sufere modificări termice.

Boala a sistemului imunitar

„Sindom de depresie imu nitară poate împiedica organismul să răspundă eficient la imuzare. Mai există însă încă o cauză: afecţiuni concurente. De exemplu, în timpul imunizării nimalul este racit, febril, sufera de afecţiuni respiratorii, digestive, bacteriene. Animalul trebuie consultat complet şi corespunzător înaintea vaccinării”, ne-a explicat dr. Alexandru Viţălaru.

Intervenţii chirurgicale

Supunerea animalului aflat în schema de vaccinare sau înainte de aceasta, la diferite intervenţii chirurgicale (tăierea cozii, urechilor etc) este considerat un proces de deschidere a unor porţi de intrare pentru diferiţi germeni! Imunitatea maternală, dobândită din laptele matern şi placentă, e eficientă doar în primele 30 de zile de viaţă.

IMPORTANT

✔ Animalul se consideră imunizat la două săptămâni de la ultima vaccinare! Dacă puiuţul este ţinut în compania altor animale, riscul de îmbolnăvire este crescut.

✔ Dacă animalul se îmbolnăveşte imediat după vaccinare, e foarte posibil ca micuţul să fi luat virusul înainte de începerea imunizării.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Tags:

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI