1546 Vizualizari

07 Mai, 2013 la 2:39 pm

Cum să NU le puneți companionilor voștri viața în pericol

Câteva sfaturi generale de care trebuie să țineți cont

 

Doctorul veterinar ne oferă câteva exemple de greșeli pe care nu trebuie să le facem. „Din expereința mea profesională e bine să țineți cont de ele pentru că seriozitatea și gravitatea acestor probleme pot duce la pierderea vieții animalului”, ne explică Alexandru Vițălaru.

 

> Nu dați animalelor să mănânce înainte de operație. Mulți stăpâni ascund treaba asta, având teama că nu-l voi mai opera în ziua aceea. Dar e bine ca fiecare persoană să înțeleagă faptul că acel câine poate vomita, iar pericolul major este că se poate îneca cu propria vomă.

La fel și cu apa. Nu le dați să bea după anestezie pentru că vor vomita, iar asta le poate afecta operația, ajungânduse chiar și la hemoragii interne.

 

>Nu țineți secrete pentru că vă e rușine. Am avut un cățel care a înghițit o piatră. Stăpânul spunea că e imposibili așa ceva, pentru că nu mai ieșise cu animalul din casă de câteva zile. După operație i-am arătat piatra și mi-a recunoscut că au fost afară și, în joacă, i-a aruncat câteva pietre. Dacă ignorăm această posibilitate, așa cum susținea stăpânul, câinele nu ar fi trăit.

 > Niciodată nu scoateți un câine de talie mare la plimbare imediat după ce a mâncat. Trebuie să treacă minimum două ore de la ultima masă, deoarece există riscul să facă o dilatație gastrică. În cazul torsunii gastrice, trebuie intervenit în primele 4 ore, altfel șansele de supraviețuire devin minime. Câinii mari au nevoie de două mese pe zi, dimineața și seara.

 

> Nu recomand cumpărarea animalelor din petshopuri și nu ignorați faptul că deținerea unui animal de companie e costisitoare. Foarte mulți dau câteva sute de euro pe un pui de câine sau de pisică, dar nu iau în considerare alimentația care nu este chiar ieftină, vaccinurile, deparazitarea etc. În plus, anumite rase au nevoi speciale.

Chihuahua este o rasă cu nevoi deosebite, de exemplu. Chiar dacă este un câine mic, acesta poate consuma multe resurse financiare.

 

SUPER Pont!

Pentru a evita formarea tartrului puteți spăla câinele pe dinți cu pastă specială pentru copii.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI