478 Vizualizari

27 Iul, 2015 la 3:07 pm

Cel mai rapid vanator aerian de pe Pamant, si in Romania

Soimul calator a fost omologat de Guinness Book 2015, ca fiind cea mai rapida vietuitoare din lume.

Faimosul soim calator (Falco peregrinus), care se gaseste pe aproape toate continentele, mai putin in Antarctica, a fost omologat de Guinness Book of World Records 2015, ca fiind cea mai rapida vietuitoare din lume.

Pasarea atinge o viteza de peste 300 km/h, in momentul in care se lanseaza intr-un atac vertical asupra prazii, folosind din plin forta gravitationala. Iar atacurile in picaj sunt de o spectaculozitate aparte.

Nici in zbor orizontal, soimul calator nu se lasa mai prejos, putand atinge viteze de pana la 180 km/h in conditii de vreme favorabila.

Potrivit milvus.ro, site-ul oficial al Asociatiei pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus'”, pasarea rapitoare este o specie de soim de talie mare, aproape de marimea unui sorecar. Silueta este caracterizata prin corp robust, baza cozii late, coada relativ scurta, aripi late si cap mare. Femela este considerabil mai mare decat masculul. Partea inferioara a aripilor este uniform dungata. Partea dorsala a adultilor este de culoare gri inchis, cea mai proeminenta fiind zona mai deschisa aflata la baza cozii, care este in contrast cu restul corpului. Caracteristic speciei este si capul, respectiv mustata neagra, fiind in contrast cu obrazul alb.



Soimul calator prefera zonele stancoase, dar poate cuibari si in mlastini, iar in multe cazuri se stabileste in orase.

La mijlocul secolului trecut, mentioneaza site-ul citat mai sus, populatia soimilor calatori din Europa, inclusiv din Romania, scazuse dramatic, pana aproape de disparitie. In prezent, populatiile de soimi sunt intr-o revenire spectaculoasa. La noi in tara, acestia s-au stabilit in tot mai multe zone din lantul Muntilor Carpati.

Soimul ocupa cuiburile altor specii (corb, acvila de munte), construite pe stanci, dar cuibareste si in crevasele stancilor sau pe cornisele cladirilor. Perioada de cuibarit incepe in februarie-martie. Femela depune de obicei 3-5 oua (mai rar 2 sau 6). Puii eclozeaza dupa 28-32 de zile, la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai, si sunt ingrijiti, in cuib, timp de 5-6 saptamani. Dupa inca alte 2 luni petrecute in afara cuibului, puii devin independenti. De obicei, primii care parasesc cuibul sunt masculii, dupa care, la 1-2 zile urmeaza femelele.

Pasarea rapitoare vaneaza de obicei in zone deschise, unde poate captura cu usurinta pasarile. Se hraneste exclusiv cu pasari de talie mica sau medie, iar unele populatii s-au specializat pe vanarea liliecilor sau a insectelor.

Cei mai importanti factori ce ameninta aceasta specie, identificati la noi in tara, sunt deranjul neintentionat produs de un turism necontrolat, practicarea unor sporturi extreme (alpinism, zborul cu parapanta), practicarea motosporturilor, si deranjul intentionat (de exemplu, de catre ciobani), braconajul si jefuirea cuiburilor de catre colectionarii de oua si soimari. Un real pericol reprezinta si capturarea pasarilor de catre porumbari. Alti factori negativi sunt otravirea pasarilor rapitoare, electrocutarea pe stalpii de medie tensiune, coliziunea de eoliene sau pierderea habitatului din cauza constructiilor sau a distrugerii plantatiilor forestiere.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI