Sari la conținut
Home » Cea mai mare inima

Cea mai mare inima

Fiind cel mai mare animal care a trait vreodata, balena albastra este de asteptat sa aiba unele organe interne, precum inima, care sa bata recorduri de marime sau greutate.

Povesti si legende despre inima acestei balene s-au scris si s-au spus timp de zeci de ani. Potrivit cunoastelumea.ro, cea mai circulata este aceea in care se spune ca inima sa ar fi de marimea unei masini, cu aorta (artera principala) suficient de mare pentru ca un om sa inoate prin ea! Pana in prezent a fost imposibila cercetarea unei inimi intacte de la aceasta balena, drept pentru care nu s-au putut obtine date clare.

De curand insa, pe tarmul canadian, in Newfoundland, apele au adus o balena albastra moarta, prilej cu care cercetatorii canadieni au reusit sa investigheze organele acesteia.

O echipa de la Muzeul Regal din Ontario (ROM) a fost trimisa pentru a diseca balena, lunga de 23.3 m. Inima acesteia cantarea 180 kg, iar echipa a avut nevoie de 1.000 de litri de formaldehida pentru a incepe procesul de conservare.

Din cate stim noi, aceasta este prima inima a unei balene albastre care urmeaza sa fie pastrata in intregime pentru expozitie si pentru studiu. Oamenii sunt mereu curiosi sa vada cat de mare este”, spune Jacqueline Miller, tehnician mamolog de la Muzeul Regal din Ontario.

Despre balena albastra

Este un mamifer marin din subordinul balenelor cu fanoane (Mysticeti). Cu o lungime de 30 m si cu o masa corporala de peste 170 tone, este cel mai mare animal cunoscut ca ar fi existat vreodata, potrivit Wikipedia.

Lung si zvelt, corpul balenei albastre poate avea tente diferite de gri-albastrui pe partea dorsala. Exista cel putin trei subspecii distincte: B. m. musculus in Atlanticul de Nord si Pacificul de Nord, B. m. intermedia in Oceanul Antarctic si B. m. brevicauda (denumita si balena albastra pigmeu) gasita in Oceanul Indian si in Pacificul de Sud. B. m. indica, din Oceanul Indian, ar putea fi o alta subspecie. Ca si in cazul celorlalte balene, hrana sa o constituie, aproape exclusiv, mici crustacei denumiti krill.

Pana la inceputul secolului al XX-lea, balenele albastre erau abundente in aproape toate oceanele de pe Pamant. Vanatorii de balene le-au vanat timp de peste o suta de ani pana au ajuns aproape de disparitie, si au fost protejate de comunitatea internationala in 1966. Un raport din 2002 estima ca mai exista intre 5.000 si 12.000 de balene albastre in toata lumea, aflate in cel putin cinci grupuri. Cercetari mai recente asupra subspeciei pigmeu sugereaza ca cifrele sunt o subestimare. Inainte de epoca vanatorii, cele mai mari populatii se gaseau in Antarctica si numarau circa 250.000 indivizi. Mai exista doua concentratii mult mai mici (de circa 2.000) in grupurile din Pacificul de Nord, Antarctica si Oceanul Indian. Alte doua grupuri exista in Atlanticul de Nord si cel putin doua in emisfera sudica.