387 Vizualizari

08 Oct, 2015 la 5:00 pm

Care este cel mai mare marsupial de pe Pamant?

 

Membru al familiei macropodidae, ce cuprinde peste 60 de specii, cangurul rosu este cel mai mare reprezentant al acesteia, numele sau stiintific fiind ”macropus rufus”. Denumirea stiintifica ”macropodidae” vine de la lungimea picioarelor. Totodata, cangurul face parte din sub-clasa marsupialelor, fiind cel mai mare dintre acestea.

Cangurul rosu mascul masoara in inaltime 1,8 m si 2,85 m pana in varful cozii si poate cantari 90 kg, se arata in Guinness Book of World Records 2015, potrivit Agerpres.ro. Totodata, puiul de cangur rosu este cel mai mare dintre toti puii de marsupiale, cantarind cel mai mult, adica 0,75 g. Puiul, imediat ce s-a nascut se urca in buzunarul mamei, unde sta timp de doua luni, sa prinda puteri. Dupa aproape 8 luni, puii de cangur fac prima incursiune in exterior. Acestia vor sta insa in marsupiu pana la aproape 17 luni. O femela cangur poate avea concomitent pana la trei pui: unul devine matur, unul sugar si altul embrion.

Femelele acestei specii sunt mai mici, usoare si mult mai rapide fata de masculi. Totodata, blana lor are o tenta gri-albastruie, din care cauza li se spune si ”zburatoarele albastre”.



Cangurii rosii se deplaseaza in salturi cu ajutorul picioarele lor extrem de puternice, ajungand la o viteza de peste 56 km pe ora. O saritura de-a lor poate avea pana la 1,8 m in inaltime si poate acoperi o distanta de pana la 8 m, potrivit nationalgeographic.com. Un rol foarte important il are si coada, aceasta ajutand la mentinerea echilibrului in timpul lungilor salturi, in timpul pauzelor, formand un tripod, aceasta functionand oarecum ca un al treilea picior, dar si in timpul confruntarilor intre masculi, cand cangurii se folosesc de coada pentru a se sprijini pe ea.

Cangurii rosii traiesc, de obicei, in grupuri de la 10 la 100 de indivizi, in zonele aride si semi-aride din centrul Australiei, preferand locurile deschise. Este un animal ierbivor, putand rezista cu cateva smocuri de iarba sau frunze specifice zonelor desertice sau fara apa in perioadele mai secetoase. Adaptandu-se climei deosebit de calde, aceste animale pot supravietui la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, evitand activitatea in timpul zilei si hranindu-se in timpul diminetii sau la lasarea serii.

Situat in intregime in emisfera sudica si inconjurata de apa, Australia este cel mai izolat continent al lumii, acest lucru determinand si o evolutie cu totul aparte a florei si faunei de pe cuprinsul teritoriului sau.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI