2011 Vizualizari

04 Sep, 2015 la 9:52 am

Caracalul sau „pisica de gazela”

Caracalul este, fara indoiala, o felina. Salbatica, temperamentala si perfect adaptata la mediul sau, asa cum ii sta bine oricarui pradator salbatic. Doar ca nu este vreo specie de pisica salbatica obisnuita, ci apartine subgrupului lincsilor sau rasilor – cum le spunem noi pe romaneste, fiind ruda apropiata cu rasul din padurile batrane ale Carpatilor.

caracal2

Pe baza studierii bagajului genetic a reiesit ca s-ar inrudi mai mult cu pisica africana aurie (Profelis aurata) si servalul (Leptailurus serval).

Fie ca oamenii l-au numit linx african, linx de desert sau linx persan, linxul caracal (Caracal caracal) nu are, evident, nicio legatura cu orasul Caracal de la noi (!). Numele de caracal provine de la populatiile turcice din Asia Centrala care il numeau Karakulak si semnifica intr-o traducere aproximativa – „Urechi Negre”, cu trimitere directa la smocurile lungi si negre de par aspru care cresc in varful urechilor acestei feline, si sunt una dintre caracteristicile sale fiziologice.

Cu toate ca nu atinge talia rasilor din padurile salbatice ale Eurasiei (cei mai mari reprezentanti ai genului, printre care se numara si rasii din Carpati) linxul caracal este un animal mai mare decat orice pisica salbatica. Lung de aproximativ un metru de la bot la baza cozii, caracalul atinge cuprinsa intre 7-20 kilograme. Femelele sunt mai mici si au o constitutie corporala mai gracila.

Spre deosebire de orice alta specie de linx, caracalul are o blana de culoare roscat cenusie, mai deschisa pe abdomen, si fara nicio pata. La prima vedere, caracalul are cumva coloritul uniform al leilor si pumelor. La fel, o alta deosebire fata de restul rasilor consta in coada lunga a linxului de desert, comparativ cu rudele sale care prezinta cozi neasteptat de mici intre toate felinele.

caracal3

O caracteristica izbitoare a acestui felin sunt ochii sai mari si verzi cu taietura oblica, a caror privire taios-seducatoare este puternic accentuata de petele alungite de deasupra ochilor si de pe obraji. Trupul este suplu, musculos si elegant.

Ca o adaptare in plus la stilul de viata pradator, felina prezinta smocuri de blana si intre degetele labelor, smocuri care au calitatea de a atenua zgomotele facute de felina cand se furiseaza spre prada pe nisipul si pietrisul stepelor aride.



Este un animal foarte rezistent la sete, pe baza studiilor de teren a reiesit ca isi poate suplini nevoia de apa din sangele prazilor sale. Adaptat perfect la mediul ostil al zonelor calde, caracalul traieste intr-o serie de habitate diverse precum semidesertul, savana, ba chiar si padurile montane din Africa de Sud, unde a fost recent identificat.

 

 

 

Cele mai spectaculoase secvente de vanatoare in care este implicat un caracal, sunt cele in care felina vaneaza pasari. Este pur si simplu neintrecut la asta. Expertii il considera pe buna dreptate felina salbatica cu specializare maxima in doborarea zburatoarelor. Putine pasari ii scapa, caci nici zborul care le pune la adapost de celelalte mamifere carnivore, nu este de ajuns pentru a scapa de reflexele si salturile incredibile ale caracalului.

 

Mai multe detalii despre aceasta felina salbatica puteti citi AICI. Sursa text: descopera.ro/autor Nicu Parlog

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI